Почетна » МАСОВНО НАС „ПОКРШТАВАЈУ“: СРБЕ УПИСУЈУ КАО ХРВАТЕ, БОСАНЦЕ…

МАСОВНО НАС „ПОКРШТАВАЈУ“: СРБЕ УПИСУЈУ КАО ХРВАТЕ, БОСАНЦЕ…

од admin
0 коментар

Све је мање сународника ван границе наше земље, део дијаспоре озбиљно сумња у „покрштавање“. Националност досељеника из СФРЈ у Аустралији пописали по републикама из којих су стигли.

 

Због ниског наталитета, етничке асимилације, лоше обављеног пописа становништва, али и промене идентитета, Срба у расејању је све мање. У земљама Европске уније данас има нешто више од 670.514 српских држављана, док их је у Аустралији нешто мање од 74.000. И у једном и у другом случају, како упозоравају наши исељеници, на папиру недостаје велики број сународника – на Старом континенту готово пола милиона, а на Петом готово 120.000!

Биро за статистику Аустралије објавио је недавно карту етничке структуре становништва, која је настала на основу пописа из 2016. године. Према овим званичним подацима, Срба данас у Аустралији има 73.901, од којих 53.799 говори српски језик. За аустралијске Србе ови подаци су – нетачни.

– Наша црква и представници српске дијаспоре сматрају да нас на Петом континенту има најмање 200.000. Показало се, међутим, да нас је званично много мање и то само зато, јер је нас Србе држава Аустралија прекрстила у Хрвате и Босанце – тврди Милутин Ивковић, председник наше заједнице у Тасманији.

Државна администрација из Канбере је, преноси нам Ивковић, све народе досељене из бивше Југославије и њихове потомке, а било их је око пола милиона, поделила по новонасталим државама, као територији њиховог рођења и порекла.

– Тако су Срби из Хрватске и БиХ у попису аустралијског становништва и карти етничког састава становника постали Хрвати и Босанци. Тиме је у Аустралији избрисано најмање 100.000 Срба – упозорава Ивковић.

Сличан процес крађе српског националног идентитета дешава се последњих година у земљама Западне Европе, али и Јужне Америке. На подручју обе Америке овако је „нестало“ бар 100.000 Срба.

Како указује Миодраг Крецуљ, аналитичар из Минхена, у земљама ЕУ пописи су показали да данас има 670.514 српских држављана. С друге стране, амбасаде Србије у државама ЕУ, Швајцарској и Норвешкој располажу са „оквирним“ бројем од 1.167.936 грађана. Недостаје близу пола милиона, односно 497.422 српске особе.

– Разлога за оволико смањење броја Срба је много. Од наталитета, преко асимилације, до пописа становништва, па је тако, на пример, у Немачкој, где је од 600.000, евидентирано свега 220.908 наших држављана – тврди Предраг Ракочевић из Немачке.

Проблем са пописима становништва у земљама Западне Европе, које свој друштвени развој базирају на политици „што веће миграције радне снаге из иностранства“, јесте у томе што се не утврђује национална припадност „дошљака“.

– Нигде приликом пописа у ЕУ или САД не постоји питање „које сте нације“, већ се националност утврђује индиректним питањима о земљи вашег порекла, месту рођења или језику који говорите у кући. Уз то, многи наши људи скривају да су српског порекла – примећује Стане Рибич, Србин из Словачке, у којој се око 2.300 Срба, тврди стиди да призна које су националности.

И Срби у затворима широм света су део наше дијаспоре. Према незваничним подацима, у казаматима широм планете борави данас око 20.000 Срба. Највише притворених Срба, према службеним подацима, због сумњи или осуде да се баве криминалом, има у Немачкој – чак 10.000.

 

„Нестајемо“ и у Америци

 

Срби данас живе у 159 држава света. Њихов тачан број се, међутим, не зна, јер никада није извршен службени попис. Једно је извесно: Срби су прваци у степену асимилације, односно свесног губљења националног идентитета и узимања држављанства страних земаља.

– Тај проценат у Америци је већи од 80 одсто. Зато ће Срби у САД нестати као народ за наредних 50 година! Сви ће Срби бити Американци – предвиђа Деско Никитовић, наш бивши генерални конзул у САД.

Чикаго са околином, у коме је Никитовић службовао, имао је средином осамдесетих око 300.000 Срба. Данас их је једва – 50.000.

У Аустрији најбројнији

 

Најживља српска колонија данас у свету је у Аустрији, јер је прилив наших људи у ову земљу последњих деценија највећи. Беч је, са око 200.000 регистрованих Срба, тренутно – „престоница српске дијаспоре“.

 

(Преузето: НОВОСТИ/ М. Лопушина)

Можда ти се свиди

Оставите коментар