Почетна » Акција у Ракити – грађани пијуцима и лопатама разбијају цеви

Акција у Ракити – грађани пијуцима и лопатама разбијају цеви

од admin
0 коментар

 

Како јавља Милица Јовановић, новинарка Јужних вести са терена, простор није велики око реке, па само део окупљених разбија цеви. Остали стоје около и чекају свој ред да помогну.

Неки су нашли себи посао и сакупљају ђубре около. Направљен је низ људи који додају једни другима камење, како би преградили и преусмерили реку да би могли да исеку цеви – каже Милица Јовановић.

У Ракити је присутна полиција, а све пролази мирно. Десимир Стојанов, председник Месне заједнице Ракита, уз сузе је рекао да је много срећан.

Не могу да верујем да три године Ракита за државу не постоји – каже Стојанов.

Окупљени грађани кажу да „овде очигледно грађани морају да спроводе закон“.

Међу окупљенима, како каже новинарка Милица Јовановић, има доста оних са ознакама различитих организација – у мајицама „Одбранимо реке Фрушке горе“, „Одбранимо реке Старе планине“, „Не давимо Београд“, извиђача, „Националне коалиције за децентрализацију“ и бројних еколошких организација.

Атмосфера је лепа, сваки помак у разбијању цеви дочекује се аплаузом, повицима и скандирањем – каже Милица Јовановић.

Неки грађани су стигли синоћ у Ракиту и ту камповали, већина њих дошла је јутрос, а поједини и даље пристижу. Једна група људи је дошла организованим превозом.

Када се пар стотина грађана окупило код Задружног дома, један од вођа иницијативе „Одбранимо реке Старе планине“ Александар Јовановић Ћута преко мегафона се обратио грађанима и позвао их да узму алат и сиђу до реке.

Полиција није наш противник, они само раде свој посао, неко их тера да раде тај посао – рекли су организатори окупљенима.

Како јавља Милица Јовановић, организатори су инсистирали да све прође без провокација и насиља.

Свакога ко ради другачије позвали су да пријаве. Такође су позвали људе да узму алат и крену у посао – каже Милица Јовановић.

Шта су најавили организатори, а шта инвеститор и како се одвијала прича о изградње мале хидроелектране у Ракити, прочитајте у тексту „Финале ракитске кризе – грађани долазе да ваде цеви, инвеститор тражи реакцију државе“.

 

Јужне вести

Можда ти се свиди

Оставите коментар