Почетна » Данас се обележава 28 година од „Олује“ – сећање на прогон Срба из Хрватске

Данас се обележава 28 година од „Олује“ – сећање на прогон Срба из Хрватске

од Други Пишу
0 коментар

Годишњица прогона најмање 200.000 Срба из тадашње Републике Српске Крајине у хрватској акцији „Олуја“ биће обележена данас у Србији и Републици Српској (РС) а централна манифестација биће одржана у Приједору у РС у присуству председника Србије и РС, Александра Вучића и Милорада Додика и патријарха српског Порфирија.

Како је најављено, званичници Србије и РС положиће у 17.15 часова венце на спомен-обележје на Петровачкој цести у близини Босанског Петровца, где је хрватска војска током „Олује“ бомбардовала избегличку колону из некадашње Републике Српска Крајина.

У 19 часова у Приједору ће почети централни програма обележавања Дана сећања на страдале и прогнане Србе у акцији Олуја.

Годишњица тог злочина биће обележена и у Србији парастосом у цркви Светог Марка у Београду и полагањем венаца у парку Ташмајдан на Споменик српским жртвама страдалим у ратовима 1991-2000. године.

Хрватска војно-полицијска акција „Олуја“ почела је 4. августа 1995. године нападом хрватских снага на тадашњу Републику Српску Крајину.

У тој акцији протерано је измедју 200.000 и 250.000 Срба а убијено је или нестало више од 2.000 људи.

Међу жртвама те акције хрватске војске и полиције су 553 жене, а 80 одсто њих је било старије од 60 година.

У српској јавности о тој акцији се говори као о највећем етничком чишћењу на територији Европе након Другог светског рата.

Комесаријат за избеглице и миграције оценио је да је „Олуја“ један од „најтежих и најтужнијих дана за српски народ“ и дан за туговање за погинулима, као и за још 770 људи којима се и данас не зна гроб.

Документационо-информациони центар „Веритас“ подсетио је, поводом годишњице „Олује“, да су судови у Хрватској за злочине у тој акцији правоснажно осудили само једну особу, и то Албанца, док је у БиХ осудјен један припадник 5. корпуса Армије БиХ за ратни злочин над четворицом припадника Српске војске Крајине.

Оцењује се и да се обележавање годишњице Олује у Хрватској „из године у годину претвара у величање усташтва и изливе мржње према Србима“.

Веритас подсећа да се за злочине над Србима у Олуји судило и тројици хрватских генерала пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију.

„Претресно веће је једногласно закључило да су двојица од тројице оптужених генерала били учесници удруженог злочиначког подухвата, чија је заједничка сврха била трајно уклањање српских цивила из Крајине силом или претњом силом, и осудило их на дугогодишње казне затвора, али је Жалбено веће поништило првостепену пресуду и ослободило оптужене генерале по свим тачкама оптужбе“, подсетио је Веритас.

Foto: DRAGAN MILOVANOVIC / AFP / Profimedia

Бета/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар