Почетна » Сеос: Директан повратак приче о рударењу литијума -Financial Times / Министарство рударства и енергетике

Сеос: Директан повратак приче о рударењу литијума -Financial Times / Министарство рударства и енергетике

од Други Пишу
0 коментар

Све више је доказа да прича о рударењу литијума у Србији није завршена.

Док домаћи заговорници рудника литијума (највиши представници власти и њихови разни гласноговорници) последњих дана у глас говоре о нафти 21. века тј. литијуму и идиотима због којих пропуштамо невиђену шансу да напредујемо (народ који не жели да се наша плодна земља трајно уништи, а становници Србије буду еколошке избеглице), Фајненшел тајмс објављује текст под насловом “ ЕУ тражи више литијума, кобалта и графита у циљу зелене енергије – Брисел планира да смањи регулаторне баријере за ископавање сировина потребних за ветроелектране и електрична возила“.

У тексту се говорим о томе да Европа тражи начине да оконча своју потребу за руском нафтом и гасом, а да се званичници у Бриселу надају да неки од одговора леже на домаћем тлу — или, боље речено, испод њега. Европска комисија жели да повећа производњу домаћих сировина потребних за зелену енергију, тј да смањи регулаторне баријере за рударство и производњу критичних материјала као што су литијум, кобалт и графит, потребних за ветроелектране, соларне панеле и електрична возила. ЕУ жели да нагло повећа употребу обновљивих извора енергије и сматра се да ће потражња за литијумом вероватно бити скоро 60 пута већа од тренутне потрошње до 2050. године. У преводу због потражње која драматично расте због дигиталне и зелене транзиције ЕУ не жели да у потпуности зависи од увоза поменутих сировина, већ променом законских регулатива жели да поспеши њихово истраживање и експлоатацију на тлу Европе.

А има ли погодније земље да јој се за мале паре отму ресурси и искористи јефтина радна снага од Србије која нема никакав план и стратегију развоја и заштите својих природних добара и интереса и здравља својих грађана? Катастрофалном политиком уништена је пољопривреда, припремљено је тло да стране компаније потпомогнуте експонентима власти започну масакр над Србијом како би Европа остварила своју зелену агенду. У тексту се наводи да су за то планиране територије у Португалу и на Балкану.

У исто време, као да је синхронизовано, Министарство рударства и енергетике је објавило саопштење на тему рударења литијума у Србији. Док председник Србије само жали за литијумом као пропуштеном шансом, са сајта Министарства рударства и енергетике послата је јасна порука: литијум ће спасти Србију и планету.

Тврди се да „страх” од литијума и противљење отварању рудника почивају на незнању, емоцијама и политици, а не на научним чињеницама. Као да никада није било научног скупа у Српској академији наука и уметности, као да никада није штампан зборник са тог скупа, као да наши врхунски стручњаци нису изнели утемељене ставове о штетности оваквих планова.
Политика више с тим нема ништа. Избори су окончани и сада је јасно да је тврдњом о обустављању пројекта Јадар извршена привремена утврда бирачког тела. Одмах после избора, док још немамо формирану Владу, Министарство објављује хвалоспев рударењу литијума.

У саопштењу се проглашавају грађани Србије политичким непријатељима власти, а наши научници – опет незналицама.
Говори се о високоплаћеним радним местима у „потпуно дигитализованим“ рудницима. Говори се о „зеленој агенди“ која подразумева уништавање најзеленијих предела Србије. Не говори се о томе шта ћемо жртвовати и да нема чистих технологија у погледу експлоатације литијума.

О дијалогу сада говоре они који нису ниједног тренутка дозволили да стручњаци, мештани па и политичари, који су против пројекта, у некој дебатној емисији у ударном термину на РТС 1 изнесу и бране своје ставове.

Сада се јасно види ко заправо ОЖИВЉАВА пројекат Јадар, и протежира истарживања и на осталим локацијама.

Не занима нас шта је појединцима дато и обећано да би издали и распродали своју земљу.

Наша деца и они што пре нас бранише Србију нам не дозвољавају да пристанемо на жртвовање своје земље да би ЕУ, чија чланица чак ни нисмо, заштитила своје интересе у глобалном распореду моћи и ресурса, наводи се у саопштењу.

https://www.ft.com/content/363c1643-75ae-4539-897d-ab16adfc1416

https://www.mre.gov.rs/aktuelnosti/vesti/litijum-osnova-zelenog-privrednog-razvoja-odrzive-ekonomije-i-drustvenog-prosperiteta

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар