Почетна » Инфлација је „појела“ 12 килограма меса и „попила“ 23 литра млека: Колико смо основних намирница могли да купимо пре годину дана, а колико можемо сада

Инфлација је „појела“ 12 килограма меса и „попила“ 23 литра млека: Колико смо основних намирница могли да купимо пре годину дана, а колико можемо сада

од Други Пишу
0 коментар

Инфлација је утицала на све грађане Србије, без обзира на то колико је њихова плата расла, а то се најбоље види по ценама основних животих намирница, које потрошачи купују свакодневно, попут меса и млека. Тако је за само годину дана инфлација „појела“ 12 килограма меса и „попила“ 23 литра млека, без обзира на то што је истовремено порасла и просечна плата.

Просечна јануарска плата, према последњим званичним подацима, износила је око 95.000 динара, а пре тачно годину дана око 82.000, што јесте више новца, али у обзир треба узети и то како су се кретале цене намирница које потрошачи свакодневно купују.

Тако данас, и поред раста плата, потрошачи могу да купе мање намирница него пре годину дана, а неки од примера су свињски бут и млеко – што нису никакве луксузне намирнице.

Данас купујемо мање меса
Свињски бут је врста меса чија је цена драстично скочила у периоду растуће инфлације, па тако килограм сада кошта и по 900 динара, док је пре годину дана цена била око 700.

Са просечном платом, која је пре годину дана била 82.000 динара, могло је да се купи 117 килограма свињског бута.

С друге стране, иако је просечна плата за годину дана порасла на 95.000 динара, види се да је куповна моћ опала, јер са том зарадом сада може да се купи 105 килограма.

То практично значи да је инфлација “појела” 12 килограма меса, без обзира на то што је просечна плата порасла.

Можемо да купимо и мање млека
Још једна основна намирница, коју потрошачи у Србији користе свакодневно, а која је драстично поскупела, јесте млеко. Наиме, пре само годину дана, литар дуготрајног млека са 2,8 одсто млечне масте у истом маркету је коштао 125 динара, те је просечна плата “покривала” 656 литара.

Сада, годину дана касније, литар млека кошта чак 150 динара, те са просечном платом може да се купи осетно мање – 633 литра.

То је, дакле 23 литра мање упркос расту просечне плате.

Већина грађана зарађује драстично мање од просека
Иако просечна зарада од 95.000 динара уопште не звучи толико лоше, чињеница је да већина радника у Србији о том износу може само да машта.

Наиме, прави показатељ животног стандарда је медијална зарада, што је заправо износ до којег грађани зарађују.

Тако је у јануару половина радника зарађивала до 73.733 динара – ни динар више.

Медијална плата пре тачно годину дана била је 62.964 динара, мада ни ово повећање не значи много док се не упореди куповна моћ на примеру основних животних намирница – меса и млека. Тако је пре годину дана радник са медијалном платом могао да купи 89 килограма свињског бута, док данас може 81 – осам килограма мање.

Када је у питању млеко, пре годину дана, медијална зарада “покривала” је 503 литра, а данас може да се купи 491 литар, дакле 12 литара мање, и то са увећаном платом.

Иначе, иако инфлација тренутно пада, па износи пет одсто, она је у марту прошле године била на врхунцу и износила је 16,2 одсто, након чега је почела успорава.

Foto: Shutterstock

Дуња Марић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар