Почетна » „Гоша Солко” у штрајку

„Гоша Солко” у штрајку

од admin
0 коментар

У фирми раде особе са инвалидитетом и траже неисплаћене зараде

Ове контејнере производе махом глувонеми и наглуви

Смедеревска Паланка – Део радника фабрике „Гоша Солко” из Смедеревске Паланке, од 21. августа је у штрајку због неисплаћених зарада, пореза и доприноса и јубиларних награда. Ова фирма у којој се претежно производе комунални контејнери за смеће, регистрована је као предузеће за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом и од седамдесетак радника више од половине су инвалиди. У штрајку је њих 27, од којих 17 са неком врстом инвалидитета, махом глувонеми, глуви и наглуви.

Траже исплату заосталих зарада, почев од марта, уплату пореза и доприноса закључно са јуном како би могао да им се повеже радни стаж, а међу штрајкачким захтевима нашла се и исплата јубиларних награда и заосталих синдикалних чланарина.

– Два дана смо преговарали са директором и нисмо постигли договор. Каже да не може да нам испуни захтеве, а могу вам рећи да су пале и увреде. У понедељак смо ишли у општину и тражили да обавесте надлежно министарство јер лоше стање у фабрици траје годинама – наводи за „Политику” Петар Шевић, председник Штрајкачког одбора.

Објашњава да је фирма пре две године била у предстечајном поступку након чега им је Привредни суд у Пожаревцу одобрио пет година за опоравак. Међутим, каже Шевић, у „Гоши Солко” нема редовног пословања.

– У прошлој години шест месеци није било посла, а у овој је слично. Директор је изјавио да се у првих седам месеци радило само 45 одсто. Тек недавно нам је стигао неки посао – тврди председник штрајкача и најављује наставак синдикалне борбе.

Директор Драгиша Марковић наводи да су захтеви штрајкача „врх леденог брега” у овој фирми, те да је суштина проблема у члану 21 Закона о порезу на доходак грађана који предвиђа да се особама са инвалидитетом, запосленим у предузећима за радно оспособљавање и запошљавање ОСИ, не плаћа порез на зараде, а да је у пракси другачије. О преговорима са Штрајкачким одбором рекао је:

– И даље ћемо разговарати, нико никоме није затворио врата. Ја сам им нудио да исплатимо дуговања у неком наредном периоду, нису прихватили. У преговорима мора да постоје компромиси и ја се надам да ћемо их постићи.

Шта је конкретно понудио штрајкачима, није желео да прецизира. За посао који је уговорен за наредни период, наводно да нема довољно радника.

– Не ваља кад нема посла, не ваља када има мало више, тако да ћемо морати да ангажујемо и људе преко Омладинске задруге, јер купац се једном појави, ако не одрадиш он иде даље – објашњава Драгиша Марковић, који „Гошу Солко” води две деценије.

Ова фирма постоји од 1978. године. Производи комуналну опрему, челичне конструкције, металне палете, ауто-приколице, опрему за пољопривреду и дечија игралишта.

Ни општина Смедеревска Паланка није купац „Гоше Солко”
Предлог да држава приликом тендера законски обавеже јавна комунална предузећа да роба из предузећа која упошљавају инвалиде учествује од пет до 10 одсто, само је слово на папиру. И из „Гоше Солко” се апеловало јер би се тиме решило пословање ових предузећа која су сада на отвореном тржишту.

Очито, у пракси је другачије. Као драстичан пример пре три године наведена је управо општина Смедеревска Паланка која је купила контејнере од других предузећа, а не од фирме која послује на њеној територији и упошљава особе са инвалидитетом.

Оливера Милошевић   Политика

Можда ти се свиди

Оставите коментар