Почетна » Ратари размишљају да ли уопште да сеју пшеницу

Ратари размишљају да ли уопште да сеју пшеницу

од Други Пишу
0 коментар

Произвођачи пшенице у Србији пред јесењу сетву размишљају да ли да је сеју јер су ове године у губитку најмање 30 одсто по хектару, навела су данас у отвореном писму удужења Панчевачки ратари, Аграрни форум и Грађанка непослушност.

„Цена пшенице сада покрива само 70 одсто трошкова, без наше зараде и амортизације и ако је сејемо, а она остане иста у старту смо у губитку 30 одсто по хектару“, навела су та удружења.

Додаје се да је држава крива јер је, у време када је цена пшенице била највиша, 45 динара за килограм, извоз забрањен, због чега је пала на 19 динара, а цена кукуруза са 37 на 14,5 динара.

Због тога, како су навели, држава, сада када се разматра буџет, треба да повећа субвенције на 400 евра по хектару, а аграрни буџет на десет одсто републичког буџета јер толико доприноси његовом расту.

Губитак је, како су навели, на свим пољопривредним производима, цена сунцокрета је са 73 динара пала на 37 динара, а соје са 85, на око 40 динара.

„Питање је да ли и даље да сејемо пшеницу у корист сопствене штете док сасвим не пропаднемо, ‘банкротирамо’. Многи су већ ушли у ‘спиралу смрти’ јер не могу да враћају кредите ;банкама, па су пали у дужничко ропство, јер им сада банке распродају имање и ;пољопривредно земљиште у бесцеље да би наплатили дуговања“, наведно је у писму.

Додаје се да „држава стоји по страни и само посматра тихо умирање произвођача, не показујући никакво „интересовање да их спасе“.

Foto: Shutterstock

Бета/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар