Почетна » Српске брескве и кајсије три пута за месец дана добиле рампу ЕУ, на мрежама већ почиње паника: Забраниће нам извоз свог воћа и поврћа!

Српске брескве и кајсије три пута за месец дана добиле рампу ЕУ, на мрежама већ почиње паника: Забраниће нам извоз свог воћа и поврћа!

од Други Пишу
0 коментар

Европски систем за брзо узбуњивање у трговини храном (РАСФФ) у августу је три пута указао да роба из Србије не може да уђе на територију Европске уније, односно враћена је са граница Хрватске, а најновији пример је била пошиљка шљива од 31. августа.

У подацима РАСФФ се наводи да је последњег дана августа са хрватске границе враћена пошиљка шљива из Србије, у 14:32, због присуства хлорпирифоса и „потенцијалног ризика“.

Пре тога је на граници Хрватске 16. августа враћена пошиљка папирних сламчица због високог нивоа изотизолина, односно 11. августа товар бресака због хлорпирифоса.

Министарство пољопривреде реаговало је 18. августа потврдом да су фитосанитарне инспекције Управе за заштиту биља утврдиле присуство хлорпирифоса у бресквама које су кренуле ка извозу у Хрватску, а које су враћене са границе и најавиле да ће извозник одговарати у складу са законом, покретањем привредног преступа код надлежног суда.

Данас су се на друштвеним мрежама појавиле објаве да је Европска унија забранила увоз свог воћа и поврћа које се производи у Србији због присуства хлорпирифоса, који је у Унији забрањен од 2006. године.

Министарство пољопривреде је, после консултација са стручном јавношћу, овог месеца донело одлуку о давању дозволе за ограничену и контролисану примену средстава за заштиту биља на бази хлорпирифоса искључиво за третирање шећерне репе.

Foto: Zoran Lončarević, Shutterstock, Facebook

Фонет/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар