Почетна » Цвејић: Опозиција треба да превазиђе идеолошке разлике и усмери фокус на свргавање режима

Цвејић: Опозиција треба да превазиђе идеолошке разлике и усмери фокус на свргавање режима

од Други Пишу
0 коментар

Потпредседник странке Србија Центар проф. др Слободан Цвејић у интервјуу за лист Нова одговарајући на питање о потписаној декларацији СрЦа са Демократском странком, странком Заједно и Румунском партијом рекао је да је декларација о заједничком деловању одабрана “као најбоље одговарајући формат за овај степен наше међусобне сарадње и за овај политички треунтак”.

Он је објаснио да је сарадња ових странака видљива већ 6 месеци у наступима на трибинама и у заједничком учешћу на протестима. Додао је и да је декларација понуђена као платформа за сарадњу свим политичким партијама, грађанским и синдикалним организацијама, као и појединцима који се препознају у изнетим циљевима и вредностима. Начела ове декларације су постављена “довољно широко” да превазиђу нијансиране идеолошке разлике и усмере фокус политичке борбе на свргавање недемократског и историјски ретроградног режима.

На питање да ли је то најава предизборне коалиције Цвејић каже да се показало да је сарадња ових странака добра и не види разлог због кога би коалиционо деловање било проблем и додао да је важно да евентуална коалиција буде аутентична И природна. Треба се држати принципа који се показао као добар а то је да се иде корак по корак. Каже И да верује да има још много простора за коалициону сарадњу – “Било тако што ће нам се, на равноправној основи, прикључити још неки политички актери, или тако што ће актери окупљени око ове декларације постићи договор са неким сличним групацијама, савезима, коалицијама. Најбитнија ствар је да не гледамо у чему се не слажемо, него да гледамо у чему се слажемо и да на тој основи планирамо заједничке акције.”

Када су у питању избори и полемика на ком нивоу ће све бити расписани Цвејић каже да то зависи од процене Вучића где може мање да изгуби, очекивано је да “ Вучић наступом на републичким (парламентарним) изборима ’покрије’ и ове остале изборе, тј. да проба да општом кампањом заустави ерозију подршке на свим нивоима. Међутим, искуство нас учи да је он мајстор манипулације и да је спреман да Србију угура и у значајну кризу како би се показао као спасилац.”, Цвејић ипак сматра да је за опозицију важно да тражи и ванредне републичке изборе јер само променама на нивоу централне власти могу да се покрену озбиљне промене у земљи које ће водити изласку из, сада већ вишедеценијске, друштвене кризе.

Упитан да ли опозиција може да победи доу Београду и у којој формацији? Цвејић подсећа да је опозиција је победила и на претходним београдским изборима ако се гледа само број гласова. Међутим за освајање већине одборничких места у градском парламенту потребно је да такву победу желе и сви политички представници, а не само грађани. Каже И да верује да би нови избори на нивоу Београда маргинализовали “колебљивце” из претходног изборног циклуса и омогућили да тренутно аутентично опозиционе странке постигну договор у вези са формирањем нове градске власти.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар