Почетна » „Ето, ја причам вама, а сузе ми саме иду“: Суботичанке поклањају хаљине матуранткињама чији родитељи немају новца да им их купе

„Ето, ја причам вама, а сузе ми саме иду“: Суботичанке поклањају хаљине матуранткињама чији родитељи немају новца да им их купе

од Други Пишу
0 коментар

Како би најпосебнији дан у животу сваког средњошколца дочекали у свечаним хаљинама, кошуљама и ципелама и они који немају могућности да то себи приуште, потрудили су се хумани Суботичани, који у протеклих неколико недеља поклањају одећу матурантима.

Поруке помоћи, солидарности и подршке које се деле преко Фејсбук групе неформалног удружења “Наше мало некоме је све” одавно су свакодневица, али је ових дана на делу посебна врста хуманости.

Наиме, у протеклих неколико недеља преко ове групе јављају се Суботичанке које поклањају своје свечане хаљине матуранткињама чији родитељи немају материјалних могућности за куповину или шивење свечаних тоалета.

Оне које немају хаљине, одлучиле су да помогну на другачији начин, тако што матуранткињама поклањају своје ципеле на штиклу.

“Јављају нам се и салони који нуде шминкање, фризуру и маникир за матуранткиње, а то јако пуно значи, поготово њима”, каже за Данас Дана Радомировић, једна од оснивачица неформалног удружења “Наше мало некоме је све”.

Иако је много више хаљина и ципела за девојке, Дана истиче да кроз ову спонтану акцију нису запостављени ни момци.

“Баш јутрос се јавила жена која има мушке кошуље за матуранте. Било је скоро да су поклањали и мушке ципеле за матуру”, задовољно ће наша саговорница.

До сада су на овај начин три матуранткиње добиле хаљину, каже Дана, а у понуди има још тоалета које чекају девојке.

Како и сама признаје, овај одазив Суботичана да помогну матурантима ју је разнежио, али је једна ситуација посебно ганула.

“Пре неки дан је била објављена хаљина на поклон за матуранткињу и писала ми је другарица за другарицу из разреда. Она зна да девојка живи са самохраним оцем и да нису у могућности, па ме је питала за величину хаљине, да би другарица имала хаљину за матуру. Ето, ја причам вама, а сузе ми саме иду”, каже Дана кроз сузе радоснице.

“Ово је већ трећа година како се бавимо овим, али још нисмо имуни. Још увек и заплачемо и заболи нас и обрадујемо се, али то ме је баш гануло, јер се другарица јавила за своју другарицу из разреда”, додаје Дана.

Неформално удружење “Наше мало некоме је све” из Суботице несебично помаже најрањивије категорије становништва, од старих и болесних до социјално угрожених породица, али како истиче наша саговорница, најдраже им је када могу да помогну и усреће децу.

“Свака подршка грађана нам значи и кад видите да се сваког дана све више емпатије буди у људима, то нас испуњава и даје нам снагу. Људи нуде све што имају, што им није потребно, а некоме је то можда све. Имамо баш велику подршку и некако смо сад постали као једна велика породица”, закључује Дана Радомировић.

Јулијана Патарчић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар