Почетна » Весели Мачванин био незвани гост на више од 4.000 свадби: „Лепо се обучем и закитим рузмарином“

Весели Мачванин био незвани гост на више од 4.000 свадби: „Лепо се обучем и закитим рузмарином“

Милован Веселиновић Хоки био је вишеструки први глас Срема, Семберије, Мачве

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Довитљиви Милован Веселиновић (71) звани Хоки, из села Клење у северној Мачви, био је на најмање 4.000 свадбених весеља широм Србије, и то као – незвани гост. Никакво чудо уколико се зна да је Хоки читаву деценију провео као певач, а уз то је и потомак славног писца Јанка Веселиновића, који је важио за великог боема, преноси Сремскомитровачки портал.

– Лепо се обучем и закитим рузмарином, па ко ме не би примио… – ведро хвали Хоки своју умешност и додаје:

– У добром расположењу му честитам, па домаћин и не размишља о томе ко сам ја. А ако му и прође кроз главу да ме не познаје, онда закључи, нормално, да сам с младине стране. Младини, опет, мисле да сам из тазбине.

Иако се дочепао и осме деценије одувек је певао као младић: „Љуби, љуби, друже мој, девојке и жене, ал’ остави бар једну да се нађе за мене“, демонстрирао је често свој таленат пред кафаном у свом родном Клењу. Наравно да и тај таленат, по којем је и надимак стекао, користи на слављима да забавља госте.

– Није редак случај да се прикључим музикантима. Ако је остатку Србије необично што на весеља идем непозван, у Мачви је то сасвим природно – објашњава Хоки. – Немојте се чудити ако на мачванској свадби чујете домаћина да позива: „Моле се гости, звани и незвани, да седну за сто“. Е, то вам значи да су сви добродошли.

Али није свугде тако. Како је научно и у пракси утврдио овај весели Мачванин, под свадбену шатру у околним селима лако је било ући. Али у хотел, на отмени ручак, мало је компликованије. Није шала ни доспети на свадбу у Срему. Јер, људи су другачији. Уздржани, а сваког госта у главу знају.

– А колико сам попио? Најмање пола Дрине! – каже Хоки. – Волео сам „бамбусе“ и шприцере, а сад пијем само ракију.

За пола века наш саговорник је, по сопственом признању, изљубио најмање 3000 млади и младожења, појео тону печења, више хиљада сармица, а служило га је, кад прерачуна, на десетине хиљада ашчија. На питање зашто иде по весељима и шта га то тамо вуче, разлог је налазио у чињеници да је, живећи сам, морао некако да скрене мисли.

– А где је лепше него на свадби? Раније, док је било пара, у Титино време, на свадбе сам ишао аутом, а сада бициклом. Погледајте како је окићен – показује нам своје превозно средство. – И без обзира на то што је реч о бициклу, домаћице ми стављају пешкире, исто као и осталим сватовима.

Ипак, Милован нигде није ишао без поклона. У почетку је, вели, на свадбе често носио лустере. Да га се сете млада и младожења кад угасе светло… А после, имајући мање новца, носио је транзисторе, фенове за косу…

Милован Веселиновић Хоки био је вишеструки први глас Срема, Семберије, Мачве… Надимак је добио по југословенском певачу народне музике Хашиму Кучуку Хокију (1946-2002), који је остао упамћен по многобројним хитовима, а посебно „Пијем да је заборавим“ и „Певај пријатељу“.

 

 

(Телеграф.рс)

Можда ти се свиди

Оставите коментар