Почетна » ПРАЗНИК РОЖДЕСТВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ – МАЛА ГОСПОЈИНА

ПРАЗНИК РОЖДЕСТВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ – МАЛА ГОСПОЈИНА

од admin
0 коментар

 Благодатна Марија, благословена међу женама, храм Духа Светога, олтар Бога Живога, трпеза хлеба небескога, кивот светиње Божије, дрво најслађега плода, слава рода људскога, похвала рода женскога, источник девства и чистоте – то беше Богом дарована ћерка Јоакима и Ане. Јоаким, који беше рода царскога из племена Давидова, и Ана, од рода архијереја племена Аронова, дочекаше старост без деце и зато беху постидни пред људима и скрушени пред Богом, и молише се Богу са сузама да их обрадује у старости њиховој даривањем детета, као што је некада Бог обрадовао старца Аврама и старицу Сару даровавши им сина Исака. Бог је услишио молитве праведницима Јоакиму и Ани, којима је посвећен дан у календару 9./22. септембар, и даровао им је ћерку, а и Богомајку, која ће родити Спаситеља рода људскога. Ана роди ћерку у Назарету и даде јој име Марија, које значи висока и господарећа, и са Јоакимом се заветоваше да ће ћерку посветити на служење Богу. Када је Марија имала три године одведоше је у храм Јерусалимски и свештеник Захарије, отац Светог Јована Крститеља, примио је Марију у храм. Након 11 година Маријиног служења у храму свештеници су јој рекли да по закону она ту више не може бити, јер је напунила 15 година и да треба да се уда, али је Марија рекла да не жели да се уда и да има мужа, тако да су је дали на чување Јосифу из Назарета, из племена Давидова, где је живела са Јосифовим сестрама и читала свете књиге, док јој се се није јавио архангел Гаврило и пројавио јој да ће она родити сина Божијег, Спаситеља света, Господа Исуса Христа, као што је и пише у књизи пророка Исајије (Ис.7, 14): „Зато ће вам знак сам Господ дати: Гле, девица ће затруднети и родиће сина и даће му име Емануило.“ Мала Госпојина је велики празник и у народу врло поштован, а познат је и по томе да од тога датума почињу јесење свадбе, док се завршава брање лековитих трава, јер, по народном вредовању, највише лековитих својстава имају биљке убране између Велике и Мале Госпојине. На Малу Госпојину почињу се са орањем и сетвом озимих усева, а ставља се и насад кокошкама, јер се верује да јаја из периода од Велике до Мале Госпојине могу целу годину остати свежа и пилићи који се излегу у ове дане биће добре коке носиље.

Многе породице прослављају Малу Госпојину као своју Крсну славу, а у многим местима се одржавају сабори, заветине, прославе, молитве и литије. У Шумадији се Мала Госпојина сматра великим празником и славом, и сматра се даном када је добро да се млади вере и венчавају. Највећи вашари за Малу Госпојину одржавају се у Шапцу и Неготину, који се непрекидно одржава већ 150 година. Поуке Светог владике Николаја Велимировића: „О Пресвета Дево Богородице, помози и нама да слично Теби будемо покорни вољи Божијој, Сину Твоме и Господу кроз Тебе слава и хвала вавек. Амин.“ Тропарь Рождества Богородицы, глас 4.: Рождество Твое Богородице Дево, радость возвести всей вселенней: из Тебе бо возсия солнце правды Христос Бог наш, и разрушив клятву, даде благословение, и упразднив смерть, дарова нам живот вечный. (Тропар, глас 4: Твоје рођење, Богородице Дјево, објави радост целој Васељени, јер из тебе засија Сунце правде, Христос Бог наш, који разрушивши прародитељску клетву даде благослов, а уништивши смрт, дарова нам Живот вечни.)

Кондак Рождества Богородицы, глас 4.: Иоаким и Анна поношения безчадства, и Адам и Eва от тли смертныя свободистася Пречистая, во святем рождестве Твоем. То празднуют и людие Твои, вины прегрешений избавльшеся, внегда звати Ти: неплоды раждает Богородицу, и питательницу жизни нашея. (Кондак, глас 4: Твојим рођењем пречиста, ослободише се Јоаким и Ана срамоте због немања деце, а Адам и Ева од срамоте пропадљивости, и народ твој, избавивши се узрока греха, кличе ти: Нероткиња рађа Богородицу и чуварку нашег живота.)

  Снежана Недић

Можда ти се свиди

Оставите коментар