Почетна » Национална еколошка асоцијација: Грађани немају праве информације о загађењу

Национална еколошка асоцијација: Грађани немају праве информације о загађењу

од admin
0 коментар

 

„У сасвим очекиваном пожару у Винчи, сигурно је дошло до мање или веће емисије изузетно токсичних једињења, као што су диоксини и фурани, јер овакав састав отпада који гори, од опасног до комуналног, мора да их има“, рекао је Јовановић, за лист Данас, који наводи и да је Јовановић незаконито отпуштени некадашњи начелник у Агенцији за заштиту животне средине.

Како је Јовановић указао, „извештај не говори о нивоу угрожености грађана, који је можда и низак или висок, али то никада нећемо сазнати, само зато што одговарајуће вредности нису ни мерене, а нису мерене ни на правом месту, на извору и на десетак локација који би стручњаци дефинисали према томе докле је дошао дим, са садржином опасних једињења о којима говорим“.

Према његовим речима, у том саопштењу дат је извештај загађења стандардними честицама, који се прате у редовном мониторингу, а односи се на угљен моноксид, сумпор диоскид и ПХ честице.

„Све то је исто као када би се мерењем температуре поставила дијагноза и лечила корона. То нису адекватни параметри који треба да се прате да би се знало право стање. Нормално је грађанима рећи: потенцијално сте угрожени, останите у кућама, пазите децу и осетљиве категорије. А не рећи да нема загађења“, нагласио је Јовановић.

Бета, Данас/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар