Почетна » РАДОВАН, водоинсталатер из Гроцке“: Једна објава на Твитеру и општа халабука око мајстора и ценовника

РАДОВАН, водоинсталатер из Гроцке“: Једна објава на Твитеру и општа халабука око мајстора и ценовника

од Други Пишу
0 коментар

„Џаба све школе и сва звања овога света, ако не поседујете безобразлук Радована, водинсталатера из Гроцке који за пола сата узима 50 евра“, гласи објава на Твитеру једног корисника ове друштвене мреже која је изазвала лавину коментара.

 

Неки су сматрали да је ово огромна сума, други да је то просто та цена, али је после овог Твита, Радован из Гроцке посато, чини се, најпознанији водоинсталатер у Београду, с обзиром на број коментара и спомињања његовог имена.

– Мислила сам да само ја нисам имала среће када сам “убола” 2, 3 мајстора да ми монтирају кухињу за 200-250 евра. Ценим рад и свако занимање, али… Све има границе – написала је једна суграђанка, а неко други је додао:

„Радован мало дете, наплати и потенцијално пливање у го***ма. Деинсталација и инсталација климе, сат-два чистог посла, 100 евра. Мада, била двојица, признајем. Плус још неколико хиљада да нам избуше хилтијем бетонске делове које нисмо успели да украсимо сликама, кад је већ ту“.

Било је, ипак, и оних који су бранили Радована:

– Није поента у Радовану. Радован зна да цени своје време. Поента је у онима који то не умеју;

– Колико је он учио занат за тих пола сата? Немојте на крај срца бити. Мени су за разгушење канализације наплатили 350 евра. Вреди сваку пару. Јер занат. Јер алат;

– Радован зна колико вреди што је један од ретких мајстора који није отишао у Немачку, Радован цени своје време, Радован није безобразан. Ако ти је пуно 50 евра, испрљаш се мало у сопственим го***ма из купатилских цеви, или платиш и ћутиш, толико је просто…;

– Пробај да урадиш то за шта је он дигао 50 евра, па уштеди 50 евра. После ћеш ионако морати да зовеш Радована. Обавезно му реци, да си пробао да сам поправиш и да не знаш где је пошло по злу, зато га зовеш.

Било је и оних који су поделили овакав савет:

– Прошле суботе сам био сам себи Радован. Црк’о електро вентил на веш машини. Засукао рукаве, заменио део који кошта 380 динара, и уштедео себи бар 20 евра. Будите сами себи Радовани, па вам неће нико дерати кожу с’ леђа.

Неки су, према сопственом сведочењу, прошли много горе:

– Радован је аматер за Дејана са Новог Београда – 45 минута 13.000 динара. Ал’ са материјалом (један вентилчић). Лепше звучи у динарима – написао је један Твитераш.

Сложили се или не са ценовником Радована, водоинсталатера из Гроцке, чињеница је да је управо ова професија међу најдефицитарнијима у Београду.

Списак дефицитарних занимања у Србији све је дужи из године у годину. Тако недостају возачи, угоститељи, кувари, конобари, аутомеханичари, фризери, а посебно водоинсталатери, столари, заваривачи… С једне стране све мање људи жели да се баве неким од ових послова, са друге они у земљама западне Европе могу, без муке, да зараде од 4.000 до 6.000 евра месечно.

Водоинсталатер без проблема до 2.000 евра и за мање од месец дана

– Ми годинама уназад имамо стални одлив радне снаге у области грађевинске индустрије, а с друге стране стални прилив неквалификоване радне снаге. Ниједан прави мајстор неће да ради за багателу. То може да доведе да неће имати ко да одржава системе, од инфраструктуре до стамбених објеката, као што су путеви, тунели, јавна расвета, лифтови, водовод, канализација, електроинсталације, климе – објаснио је недавно за “Блиц” Горан Родић из Грађевинске коморе Србије.

Колико нарочито водоинсталатери недостају говори податак да је, како је недавно рекао Милош Турински из Инфостуда, „један послодавац нудио плату за позицију водоинсталатера од чак 240.000 динара”.

– Ако питате било ког водоинсталатера, који је самостални предузетник, он ће вам рећи да тај износ од 2.000 евра, нарочито у Београду, он може да заради у много краћем периоду јер је толика потражња да за све занатске струке тако високе плате које се нуде у огласима за посао и нису толико велике колико можда звуче осталим људима на нашем тржишту рада. Један њихов излазак на терен зна да кошта 20-30 евра, а у зависности од величине квара некада и 60-70 евра – додао је Турински за Бизнис рс.

К.П.Р.  Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар