Почетна » СЋФ: Срамно подривање суђења због паљења куће новинара Милана Јовановића

СЋФ: Срамно подривање суђења због паљења куће новинара Милана Јовановића

Саопштење за јавност

од Други Пишу
0 коментар

Славко Ћурувија фондација најоштрије осуђује још један покушај опструкције суђења оптуженима за паљење куће новинара портала Жиг инфо, Милана Јовановића који, овог пута, долази из медија.

Сви који редовно прате ово суђење, навикли су на опструкције оптужених и њихових бранилаца. Медијски напад на Предрага Миловановића, поступајућег заменика јавног тужиоца, међутим, нова је тактика са којом се до сада нисмо сусретали.

Таблоиди већ данима воде кампању усмерену на дискредитовање Миловановића, злоупотребљавајући и један од најважнијих судских процеса у земљи који се готово четири године води против оптужених за паљење куће новинара.

Славко Ћурувија фондација подсећа да је поступајући заменик јавног тужиоца један од најзаслужнијих што је у овом случају истрага ефикасно спроведена и што је, поред директних извршилаца, један од ретких случајева у којима је откривен и налогодавац из врха власти.

Суђење је од почетка праћено покушајима да се тужилац дискредитује, изузме из предмета, те да се његово поступање прикаже као незаконито, што је легитимно право оптужених на одбрану.

Током судског поступка тужиоцу је прећено да „може да се деси да после овог процеса и не буде више тужилац“, браниоци окривљених су тражили његово изузеће, које је Више јавно тужилаштво одбило. Уследили су захтеви за изузеће поступајућег судије, као и целог Другог основног суда у Београду, што је такође одбијено.

Подсећамо да је дуготрајан судски процес довео до новог исцрпљивања и виктимизације жртава. Апелујемо на медије да не учествују у подривању судских процеса.

Можда ти се свиди

Оставите коментар