Почетна » Певачица снимила спот на темељима православног храма у Новом Брду

Певачица снимила спот на темељима православног храма у Новом Брду

од admin
0 коментар

 

Спот за песму „Са мире та бона“ (Добро сам ти урадила), албанске певачице Аљбане Азизи, који је недавно објављен наYoutube-у, снимљен је на темељима православне цркве Светог Николе која је доспела у жижу интересовања јавности, када су почетком августа на овом месту, римокатолички бискуп косовски, Дод Ђерђи (Dodë Gjergji)и пензионисани барски надбискуп, Зеф Гаши (Зеф Гасхи), са својим свештенством и групом верника служили мису, којом је, како је саопштено, обележен 1. август – Дан (албанске) Дијаспоре.

Овај дан је, како је наглашено, први пут обележен на оном што су представили као католички храм Светог Николе, преноси Коссев.

На средњовековној тврђави „Ново Брдо“, у близини ове цркве потом је и постављена косовска застава.

С обзиром на то да је у српској историји и хришћанству новобрдски храм Св. Николе катедрална српска православна црква и био саборни храм новобрдских и грачаничких епископа, Српска православна црква и Епархија рашко-призренска протестовали су, изразивши дубоко разочарање, услед оног што види као злоупотребу и провокацију, док је уједно код Ватикана и покренута иницијатива како „албански католички клер“ на Косову не би „на овај начин непотребно провоцирао напетост и скрнавио верске и културно-историјске споменике српског народа“.

Одговор је у међувремену стигао у Београд али детаљи истог нису познати јавности.

 

У наредним данима уследиле су изјаве косовских званичника да је Србија „опседнута фалсификовањем историје“, те да „верско и културно наслеђе на Косову, припада грађанима Косова“.

Епархија рашко-призренска претходно је реаговала још почетком јуна када је на сајту косовског министарства културе најављен почетак радова на „катедрали у Артани, бившем Новом Брду“ како је представљена два древна српска средњовековна катедрална црква.

Подсетили су да се храм Св. Николе налази у једној од четрдесетак специјалних заштићених зона, које по косовским законима подлежу посебној процедури, која не зависи само од косовских институција, већ и од става Српске православне цркве.

Епархија рашко-призренска се није још увек оглашавала у вези са снимањем музичког спота на овом месту.

КоССев/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар