Почетна » Гроцка: Ненад Зељић, СЦЕНЕ – самостална изложба графика у Ранчићевој кући

Гроцка: Ненад Зељић, СЦЕНЕ – самостална изложба графика у Ранчићевој кући

од Други Пишу
0 коментар

Самостална изложба графика „Сцене“ уметника Ненада Зељића биће отворена у петак 4. новембра 2022. године у 18 часова у чувеној Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка. Приликом отварања изложбе наступају ученици ОМШ „Невена Поповић“ у Гроцкој. Изложба траје до 22. новембра.

Изложбену поставку „Сцене“ чини серија графичких листова који су настајали као визуелни израз унутрашњег дијалога уметника са свакодневицом и окружењем, дајући им нову ванвременску, метафизичку димензију:
„Све што аутор види – а поглед му се често зауставља на детаљима који површним посматрачима промичу – он трансформише у упечатљив призор. У „одвојен, појединачни догађај неког збивања из живота или из уметничког дела“. Предложак преводи у линију, тачку, круг, квадрат, елипсу. Игра се односом између нијанси сивог, рачунајући и црно и бело. Остале боје су изузетак који потврђује правило. Уклапањем тих елемената ствара ритам, композицију. Своди их на склад.“, наводи Јовица Микић о раду аутора у уводној речи каталога, Превођење.
Ненад Зељић (1964) рођен је у Београду. Дипломирао је на Графичком одсеку Факултета ликовних уметности Универзитета у Београду (1993), у класи проф. Емира Драгуља; постдипломске студије завршио је 1996. године на истом факултету. Бави се графиком и сликарством. Остварио је двадесет једну самосталну изложбу и излагао на преко две стотине групних изложби у Србији и иностранству (САД, Румунија, Шпанија, Португалија, Јапан…).
Добитник је бројних националних и иностраних награда и признања: награда из фонда Ђорђе Андрејевић Кун (1994), награда за графику на изложби у Портланду у Америци (1997), награда Удружења ликовних уметника Румуније, изложба у Плоештију (2005), награда за графику на изложби Исер Јосиф у Плоештију (2009), Judger Award, 8th Annual National Small Print Show, Creede, USA (2008), Друга награда на 46. Међународној изложби графике „Carmen Arozena 2018“ у Мадриду, Шпанија (2018), Златна игла, Пролећна изложба радова чланова УЛУС-а (2021), и др. Од 2001. године предаје на Академији умјетности, Универзитет Бања Лука, Република Српска, док је од 2015. у звању редовног професора.
Ранчићева кућа у Гроцкој је споменик културе од великог значаја за нашу земљу и аутентични варошки дом Београда и Србије с почетка 19. века. Ова складна скулпторално обликована лепотица народног неимарства бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Кућа располаже галеријским простором опремљеним витринама, идеалним за поставке примењене уметности, али и пространом баштом која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.
Улаз је слободан. Добро дошли!

Можда ти се свиди

Оставите коментар