Почетна » „Путујуће шаре Србије” и „Жива баштина” у Ранчићевој кући (ФОТО И ВИДЕО)

„Путујуће шаре Србије” и „Жива баштина” у Ранчићевој кући (ФОТО И ВИДЕО)

Синоћ у Гроцкој

од Жељко Маторчевић
0 коментар

У Ранчићевој кући, културном добру Србије и седишту Центра за културу Гроцка, установе културе општине Гроцка, отворена је самостална изложба слика и накита „Путујуће шаре Србије” уметнице Милице Живадиновић у оквиру манифестације „Дани европске баштине – Одрживо наслеђе”, док су у наставку вечери водећи традиционални уметници Србије у „Музичкој башти” извели концерт „Жива баштина”. Пред бројном публиком свих узраста, програм је отворила Зорица Атић, историчарка уметности и директорка установе.

Наступили су Бошко Вујачић, гуслар, Светлана Спајић, у извођењу традиционалне српске песме, и Милош Николић, извођач на више народних дувачких инструмената. Концерт је публици представио елементе нематеријалног културног наслеђа од посебног значаја, за чије извођаче Унеско има посебан термин – „живе људске ризнице”.

Изложбом у галерији варошког дома свој рад представила је др ум. Милица Живадиновић, примењена уметница, која инспирацију проналази у традиционалним мотивима Балкана и културном наслеђу Србије – стилизованим шарама са пиротских ћилима, тканицама и орнаментима на српским средњовековним фрескама.

Поставка се састоји од више десетина слика у техници уље на платну, али и атрактивног накита – минђуша, наруквица и брошева, у савременом виђењу ових традиционалних мотива.

Изложба траје до трећег октобра.



 

ЕЖИ/Политика

Можда ти се свиди

Оставите коментар