Почетна » БЕОГРАЂАНИ НЕ МОГУ ДА ДИШУ Ево због чега је последњих дана време у престоници ТЕЖЕ НЕГО У ПУСТИЊИ

БЕОГРАЂАНИ НЕ МОГУ ДА ДИШУ Ево због чега је последњих дана време у престоници ТЕЖЕ НЕГО У ПУСТИЊИ

од admin
0 коментар

Београђани се већ неколико дана жале на веома топло и спарно време, иако температуре нису изнад просека за ово доба године, па чак није било ни тропских ноћи.

Разлог за ово је, међутим, велика влажност ваздуха која је некарактеристична за наше пределе и достиже висину као у тропским земљама. Она прозрокује утисак да је много топлије, а људи се жале да “тешко дишу”.

Тако је, на пример, званична температура у Београду јуче и данас износила око 29-30 степени, али је субјективан осећај био као да је 37-38! Дакле осам-девет степени више него што су показивали званични мерни инструменти. Ништа чудно ако се зна да се влажност ваздуха, зависно од дела дана, кретала од 50 до 80 процената.

– Много је влаге у атмосфери, Балкан је под циклонском циркулацијом, честе падавине у комбинацији са високом температуром узрокују велику спарину и високу влажност – наводи Ђорђе Ђурић из “Wеатхер2Умбрелла” и додаје да након постепене стабилизације времена која следи од суботе, можемо очекивати пад влажности ваздуха и знатно пријатније време.

Колико влага може да утиче на временске прилике, Ђурић је сликовито објаснио.

– У пустињи су температуре 50 степени, а влажност изразито ниска, свега пет одсто. Баш због тога, такве температуре се лакше подносе него када је код нас 30 степени и 50 посто влажности ваздуха – рекао је Ђурић раније за “Блиц”.

Слично време је и у остатку Србије, тако је синоћ влажност ваздуха на Копаонику износила чак 100 одсто!

Спарина, иначе, утиче да се чак и здрави људи лошије осећају.

Ана Жупањевац  Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар