Почетна » НАТО БОМБАРДОВАЊЕ 1999. 16 година од погибије радника РТС-а

НАТО БОМБАРДОВАЊЕ 1999. 16 година од погибије радника РТС-а

од admin
0 коментар

Чланови породица, пријатељи и колеге јутрос у два сата и шест минута положили су венце на спомен-обележје „Зашто?“, у знак сећања на 16 радника РТС, страдалих у нападу НАТО снага 23. априла 1999. године

БЕОГРАД – Чланови породица, пријатељи и колеге јутрос у два сата и шест минута положили су венце на спомен-обележје „Зашто?“, у знак сећања на 16 радника РТС, страдалих у нападу НАТО снага 23. априла 1999. године.

У име породица, присутнима се обратио Мирослав Медић, брат погинулог Синише Медића, који је питао зашто је и коме било потребно да изгуби животе 16 невиних људи који нису никоме претили, нити су икога угрожавали, већ су само обављали свој свакодневни посао.
На то питање, нажалост, још увек нисмо добили одговор. Они који га знају још ћуте и не желе да проговоре. Док тај одговор не добију, душе убијених се неће смирити, оне ће га и даље тражити, рекао је Медић.

Бомбардовање РТС је био први случај да је једна медијска кућа проглашена за легитимни војни циљ.

Међународна организација за људска права „Хјуман рајтс воч“ је 2000. године саопштила да није било никаквог оправдања за бомбардовање зграде телевизије.

Челници НАТО су тврдили да је напад био оправдан, а специјална комисија Хашког трибунала, која је испитивала и случај бомбардовања РТС, није предложила Тужилаштву да покрене кривични поступак.

Бивши директор РТС Драгољуб Милановић је 2002. године осуђен на 10 година затвора, с образложењем да није поштовао наређење тадашње савезне владе, и људе и технику изместио из објеката РТС у Абердаревој и у Хиландарској улици.

Влада Србије је пре две године формирала Комисију за разматрање чињеница о убиставу новинара Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Пантића, а мандат комисије је проширен и на случај убистава медијских радника РТС у бомбардовању 1999. године.

Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар