Почетна » ПСИ НА ПОВОЦУ У АУТОБУСИМА И ТРАМВАЈИМА Да ли би и у Београду могли овако да се возе СА ПЛАЋЕНОМ КАРТОМ

ПСИ НА ПОВОЦУ У АУТОБУСИМА И ТРАМВАЈИМА Да ли би и у Београду могли овако да се возе СА ПЛАЋЕНОМ КАРТОМ

од admin
0 коментар

Док у Београду у јавни превоз могу само мале животиње у посебним транспортерима и то само у одређеним деловима дана, загребачки љубимци могу комотно да се провозају аутобусом или трамвајем у било које доба дана, све док – плаћају карту.

Да би већи пси, висине гребена преко 30 центиметара могли у јавни превоз, морају да имају брњицу и да буду на кратком повоцу, а власник мора код себе да има књижицу где је уписано да је животиња вакцинисана против беснила.

Љубимац и његов „газда“, пише Вечерњи лист, морају да буду у предњем делу возила и обоје морају да имају карту, која је за габаритне љубимце 10 куна (око 165 динара). Ако се деси да се пас током вожње унереди, власник је дужан да под „изгланца“.

Међутим, према Одлуци о јавном линијском превозу путника на територији града Београда, вожња с љубимцима дозвољена је само уколико је животиња у посебном транспортеру, а држање љубимца у наручју није дозвољено.

Такође, по истом правилнику, док траје саобраћајни шпиц врата су им затворена, већ могу само у временском периоду од девет до 13 сати, као и од 18 до поноћи.

Међутим, оно што је „највећи проблем“ је да не смеју ни много „да порасту“. Тако само они пси који нису виши од 40 центиметара у гребену могу превозом. То значи да чак ни већина паса које спадају у средње расе по висини, као лабрадори на пример, не могу у превоз јер им је висина гребена преко 40 центиметара.

ВОЗЕ СЕ И ХРЧАК, КОРЊАЧА, ЗМИЈА…

У хрватској престоници редовно се трамвајима и аутобусима возе све животиње па се, супротно правилнику који забрањује оне дивље, у јавном пријевозу може видети чак и соко, али и покоја змија.

– Хрчак, корњача, заморац, мачка, па евентуално и чивава, пекинезер или малтезер… Углавном може све што стане у торбу или транспортер за кућне љубимце – објашњавају из хрватских јавних пријевозника од Сплита до Ријеке и Осијека, које се животиње могу возити у градским аутобусима и трамвајима.

Добривоје Катанић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар