Почетна » 35. СЕДНИЦА СГО ГРОЦКА За одборе 4,2 милиона а за раднике ништа!

35. СЕДНИЦА СГО ГРОЦКА За одборе 4,2 милиона а за раднике ништа!

од admin
0 коментар

Данас је са почетком у 11. часова у великој сали ГО Гроцка одржана 35. седница по реду у овом скупштинском сазиву.

Председник Скупшине ГО Гроцка, Спасоје Живановић, на почетку седнице саопштава одборницима да председник ГО Гроцка , Стефан Дилберовић није присутан јер је имао хитан састанак у граду, као и да заменица председника Јасмина Мандић није присутна због слободних дана које је узела због славе.

Констатовао је да је у сали присутно 28 одборника а за недолазак њих 7. није обавештен о разлозима.
Ова седница донела је бурну расправу између опозиције и представника власти у вези именовања Изборне комисије у ГО гроцка, као и плану и програму и субвенција комуналних предузећа у Гроцкој.

Наиме, већ на почетку седнице одборник опозиционе Нове Србије, Немања Тодоровић затражио је од председавајућег да се уврсти 9. тачка дневног реда – разрешење Изборне комисије која је изабрана на прошлој седници због сукоба интереса. Такође је затражио, због те тачке дневног реда, и паузу од пола сата.

За Тодоровићем за говорницу излази опозициони одборник из Социјалистичке партије Србије Ђорђе Станојевић, који је подржао његов предлог и изјавио да су и они уочили да постоји сукоб интереса. Тодоровић и Станојевић нису саопштили имена оних за које сматрају да су у сукобу интереса.

Спасоје Живановић, председник Скупштине се сложио са одборницима да је изгледа дошло до грешке приликом именовања, али да ће ипак затражити због тога мишљење Агенције за борбу против корупције. Како је навео Живановић, нема потребе за допуњавањем дневног реда већ има довољно времена, након што стигне извештај Агенције, да се одржи још једна седница на којој ће се бирати нова Изборна комисија, те је замолио Тодоровића да повуче предлог.

Секретар Скупштине ГО Гроцка такође је потврдила Живановићеве тврдње. Међутим, након њих за говорницом одборник Тодоровић упозорава да је допис Агенцији за борбу против корупције требао да се пошаље у законском року од 15. дана, што је одавно већ прошло, тако да он неће повући предлог.

-Није први пут да не уврстите мој предлог у дневни ред а да после буде како сам рекао, напоменуо је Тодоровић.

Иако није изашла за скупштинску говорницу, председница Изборне комисије Биљана Бокаловић, иначе и начелница Управе ГО Гроцка, са места је упитала одборнике да јој се саопште имена тих који су у сукобу интереса. Она сматра, како је навела, да је реч о њој и наводно је спремна, ако је тако, да одмах поднесе оставку. Бокаловићка је навела да је и раније у грочанском парламенту било истих ситуација, али да је све било у реду.

Тодоровићев предлог да се уврсти 9. тачка дневног реда ипак није био усвојен. Од 28 присутних 22 (одборници владајуће коалиције) гласали су против.

Прва тачка дневног реда- ДАВАЊЕ САГЛАСНОСТИ НА ПЛАН И ПРОГРАМ ПОСЛОвАЊА ЈКП ГРОЦКА ЗА 2016. ГОДИНУ, донела је још једну и практично последњу расправу опозиције и представника власти у Гроцкој. Расправа је трајала готово већину сатнице 35. седнице.

За прву тачку дневног реда јавио се Ђорђе Станојевић из СПС-а. Станојевић је у својој изјави навео да ће на овој тачки заправо причати и о следеће три.

-Кад добијем планове о пословању предузећа, најбоље волим да читам закључке. Ево овде у закључку пише да Оснивач прави проблема комуналном предузећу, започео је Станојевић.

Станојевић је још указао да је опозиција указивала на штетност уговора новог комуналног предузећа, а да су их представници власти убеђивали да имају механизме да спрече оно што се данас дешава, односно нефукционалност у одношењу смећа.

Упитао се и зашто ти механизми, кад већ постоје, нису примењени. У свом излагању Станојевић је навео и како су челни људи ГО Гроцка ригорозни према сопственим радницима и указао на пример да се радници приморавају да се чисти снег, присуствује богојављању, те се упитао зашто нису тако ригорони и према страном партнеру.

За Станојевићем, за реч се јавља Немања Тодоровић одборник Нове Србије који је подсетио да је председник Гроцке Дилберовић на студију Б изјавио да постоји решење али да га није изнео. У свом излагању одборнцима ГО Гроцка у вези комуналних предузећа, Тодоровић је подсетио владајуће одборнике шта је све наговестио и шта се на крају и десило, као и да су они гласали за то. На Тодоровићево подсећање, неки од одборника владајуће коалиције су изјавили да се не сећају да су за то гласали.

Након Тодоровића за скупштинском говорницом постало је узаврело. Највише полемике донео је податак да ће за практично 4. јавна предузећа, од која су три угашена, накнада за Надзорни одбор бити по 1, 4 милиона, што у укупном збиру представља 4,2 милиона динара, а да за раднике који су добили отказ и чекају своје заостале плате као и отпремнине није опредељено ништа. Представници опозиције су сматрали да је такав потез сраман и упитали предтавнике власти како ће сутра пред те раднике изаћи.

Њихова примедба се односила највише на то да Надзорни одбор не мора да прими толику наднокнаду са констатацијом да и овако ништа не ради. У објашњавању чињенице да се Надзорном одбору уплаћује накнада од 1, 4 милиона представници власти су били контрадикторни.

Док је представник Скупштине Живановић објашњавао једну ситуацију везану за накнаду, директор ЈКП „Гроцка“ је објашњавао другу. Председник Скупштине је у пар наврата упозорио директора ЈКП „Гроцка“ о свом излагању.

Занимљива ситуација била је и када је одборник Немања Тодоровић за говорницом упитао одборнике владајуће коалиције у Гроцкој ко ће бити сада крив за овакво стање, упирајући прст на њих, на шта је одборник СНС-а Владимир Тодоровић реаговао са жалбом код председавајућег да одборник показује на њих прстом као да су на листи за одстрел. Након прве тачке, остале су прошле без расправе.

Иначе за време гласања у сали ГО Гроцка, председавајући је сваку тачку дневног реда закључио да је гласало 22 одборника ЗА, иако за више тачака дневног реда та цифра није испуњена.

Послушајте аудио снимак 35. седнице СГО Гроцка, на којем се жустра расправа води од 25. минута.

 

 

 

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар

13 − five =