Почетна » КУД БОЛЕЧ И БЕНИНЦИ Кад на интернационалном фестивалу фолклора у Португалији чланови племена оплету Моравац! (ФОТО И ВИДЕО)

КУД БОЛЕЧ И БЕНИНЦИ Кад на интернационалном фестивалу фолклора у Португалији чланови племена оплету Моравац! (ФОТО И ВИДЕО)

од admin
0 коментар

Од 2-7. септембра 2015. године у Поругалском граду Сантаремо одржао се 56. Фестивал међународног фолклора.

Под покровитељством ЦИОФ-а интернационални фестивал „ Celestino Graca “ , одржава се 47. година и има за циљ да кроз традиционалне игре и песме представи различите културе и народе из многих крајева света.

Од  земаља учесника, које су учествовали на овој манифестацији, Србију је представљало културно уметничко друштво са подручја општине Гроцка, тачније из Болеча.

КУД Болеч је извео сплет игара из Србије са акцентом на игре из Шумадије.

 

„Моравац на афрички начин. Кум и старојко играју!“

На овом,фолклорном фестивалу у Сантарему у Португалији, професор хармонике и шеф „Тарапана“ бенда Александар Живановић, засвирао је српски „Моравац“ а играчи су били јако интересантни. Наиме, двојац играча из Афричке државе Бенин заиграо је уз српски моравац, који је изводио Живановић.

Из КУД-а Болеч кажу да се ово српско коло заиграло у паузама и није се нашло на званичном репертоару. Циљ им је био, како кажу, да се мало забаве и пробају нешто необично.

 

Дама на челу оркестра

Сандра Милошевић (33) из Болеча, је шеф оркестра Културно-уметничког друштва Болеч.Иако је хармоника на којој свира од своје двадесете године тешка 12 килограма, ова уметница каже да је навикла на габаритни мушки инструмент јер је музика понесе, па тек након два сата свирања осети да је физички држала велики терет на раменима.

У Сандрином репертоару су, осим народне музике наше земље, и музика из Босне, Македоније, Бугарске, Мађарске, Румуније, Русије, а воли да засвира и француске валцере.

– Иако ме често зову, ја не прихватам да свирам по весељима. Хармонику узмем у руке једино када се неко од мени драгих људи удаје, жени или слави нешто, али не за новац. Хармоника је моја велика љубав и то ми је одувек био хоби, који сам озбиљније схватила кад сам кренула код Владе на часове. Временом сам постала велики заљубљеник у изворну народну музику. У време мог одрастања, деведесетих година, у мору кича и шунда, српска традиционална музика није се могла чути нигде осим повремено на Радио Београду, што ме је касније навело да се озбиљније посветим истраживању националне музичке баштине – присећа се Сандра за портал „Приче са душом“.

 

За Жиг Инфо:

 

Жељко Маторчевић, ФОТО: КУД Болеч

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар