Почетна » МАРАТОНСКА 36 СЕДНИЦА Због сукоба интереса није поднела оставку иако је обећала

МАРАТОНСКА 36 СЕДНИЦА Због сукоба интереса није поднела оставку иако је обећала

од admin
0 коментар

36. седница одржана је јуче у великој сали СО Гроцка на којој је главна тема био извештај Агенције за борбу против корупције.

На самом почетку седнице, секретар Скупштине обавестила је одборнике о мишљењу Агенције за борбу против корупције у вези одабира председника, као и заменика председника Изборне комисије. Према мишљењу Агенције, њихове функције нису спојиве са функцијама које обављају или кад би се служили народном терминологијом, председник Изборне комисије Биљана Бокаловић и њен заменик Борис Прибићевић су у сукобу интереса.

Подсетимо се на прошлој 35. Седници СГО Гроцка, одборник опозиционе Нове Србије, Немања Тодоровић затражио је од председавајућег да се уврсти 9. тачка дневног реда – разрешење Изборне комисије која је изабрана на прошлој седници због сукоба интереса. Његов предлог су подржали и одборници Социјалистичке партије Србије. Та тачка дневног реда није ушла у дневни ред али је обећано да ће се, уколико буде Агенција утврдила да постоји сукоб интереса, одржати нова седница са овом тачком дневног реда. Биљана Бокаловићка, председноца Изборне комисије као и начелница општинске управе, изјавила је на тој седници да ће поднети оставку уколико се то докаже.

ВИШЕ О 35. СЕДНИЦИ ОВДЕ

Међутим, Биљана Бокаловић није поднела оставку као што је најавила. Како је саопштила секретар Скупштине, она је поднела Агенцији за борбу против корупције захтев за одобрење како би обављала две функције одједном?!

Све то донело је на самом почетку седницу бурну расправу између опозиције и власти у Гроцкој. Прво је Горан Пекарски из Нове Србије затражио да се дневни ред прошири за три тачке. Једна би се односила на разрешење председника и заменика Изборне комисије, друга на именовање истих а трећа тачка да ГО Гроцка да неки став или закључак у вези најновијих дешавања у „Еко Гроцка“.

За Пекарским, Ђорђе Станојевић из СПС-а затражио је такође разрешење председника и заменика Изборне комисије подсећајући да је председник био сам дужан да у року од три дана затражи мишљење комисије.
Одборник Нове Србије, Немања Тодоровић поред захтева за разрешење председника и заменика Изборне комисије затражио је да се распусти и цела Изборна комисије јер, како је навео, изабрани су од стране оних који су у сукобу интереса. Тодоровић је још изјавио да је данашња Скупштина фактички последња јер ће се ускоро расписати избори а онда она постаје само техничка и неће моћи да доноси одлуку.

Након Тодоровићевог излагања дошло је до полемике између њега и секретара Скупштине око тога да ли је ово заиста последња седница. Тодоровић је додао и да у Изборној комисији има оних који нису са пребивалиштем на ГО Гроцка што је такође супротно Закону.

За тодоровићем председник ГО Гроцка је предложио да се направи пауза и да се са одборничким групама договори око начина избора председника и заменика Изборне комисије.

Тај предлог је подржао одборник Нове Србије Горан Пекарски који је за говорницом позвао Бокаловићку (председницу Изборне комисије) да поднесе оставку.

 

Затим је уследила пауза која је трајалa нешто дуже од 20 минута. После паузе одборници владајуће коалиције нису били присутни у броју који је потребан да би резултат гласања био позитиван за њих. Због тога је председник Скупштине сачекао почетак рада док се број одборника није повећао.

Овај део 36. Седнице СГО Гроцка такође је протекао у расправи између опозиције и власти. Након што није прихваћена ни једна тачка дневног реда које је опозиција тражила, прешло се на редовне заседање. Тада се повела расправа која је личила на праву изборну кампању. Један за другим мењали су се одборници Нове Србије и СПС-а указујући на неправилности које је ГО Гроцка кренула у асфалтирање појединих улица. Наиме, према речима опозиције ГО Гроцка је од града добила финансије за уређење некатегорисаних путева. Међутим, како су навели представници опозиције, то су заправо улице и не спадају у категорију некатегорисаних путева.

Ставове испред ГО Гроцка бранио је председник ГО Гроцка Стефан Дилберовић који је истакао да је поносан што се улице асфалтирају и да није у реду да опозиција води прљаву кампању поготово преко друштвених мрежа.

У међусобној расправи споменуто је од стране опозиције да они нису то радили пред изборе из простог разлога што је такав начин против праван, на шта им је председник СГО Гроцка Спасоје Живановић одговорио да зато и нису добили прошле изборе.

Одборник СПС-а, Ђорђе Станојевић је изјавио за говорницом да је члан Већа из Града, председник СПС-а Гроцка, гласао за доделу финансија за уређење некатегорисаних путева и да би било фер позвати и Милана Јанковића (председника СПС-а) када се буду те улице „отварале“.

Ова седница је трајала преко три сата и имала је две паузе. Послушајте најзанимљивије делове расправе:

 

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар