Почетна » РАНЧИЋЕВА КУЋА: Свечано отварање 24. Ликовне колоније општине Гроцка и наступ новосадског састава „KILLO KILLO banda“

РАНЧИЋЕВА КУЋА: Свечано отварање 24. Ликовне колоније општине Гроцка и наступ новосадског састава „KILLO KILLO banda“

од Други Пишу
0 коментар

Свечано отварање 24. по реду Ликовне колоније општине Гроцка биће уприличено у Ранчићевој кући у среду 27. јула у 20.00 часова, уз презентацију радова са претходних ликовних окупљања.Овом приликом у летњој „Музичкој башти“ Ранчићеве куће наступиће познати новосадски састав „KILLO KILLO banda“.

Двадесет и четврта по реду Ликовна колонија, традиционална уметничка смотра у оквиру 54. културно-туристичке манифестације „Грочанске свечаности“, одржаће се у лепој вароши крај Дунава у периоду 27.07 – 01.08.2022. године.

Гроцка је позната по традиционалним свечаностима које се сваког августа организују у овој варошици, али неизоставни догађај ове вишедеценијске манифестације свакако је Ликовна колонија. Уметничко окупљање „24. Ликовна колонија ГО Гроцка“ је традиционални културни програм усмерен ка стварању нове уметничке продукције, представљању општине Гроцка у светлу њених културних, уметничких, туристичких, природних лепота и вредности, као и подршке уметницима и афирмацији ликовног живота у локалној средини и Републици Србији.

Од свог настанка 1997/98. године до данас, окупила је бројна и репрезентативна имена домаће уметности.

На 24. Ликовној колонији ГО Гроцка учествује дванаест академских уметника млађе и средње генерације широм Србије, а селекторка уметничке смотре је Зорица Атић, дипл. историчарка уметности – кустоскиња, која наводи:

– До сада је колонија угостила више од две стотине реномираних уметника, и данас спада у културне манифестације од значаја за престоницу. Иницијатива за ову врсту уметничког окупљања потекла је од чувене породице Медаковић и академика Дејана Медаковића, историчара уметности.

У години када се обележава и прославља век од рођења академика Дејана Медаковића, не треба заборавити да га и Гроцка још како и с разлогом памти. Kао и многи знаменити људи наше замље, академик је у лепој вароши крај Дунава често и радо боравио, дочекивао и испраћао пријатеље, дружио се са уметницима и интелектуалцима, размењивао мисли и идеје, и на једном од чаробних грочанских брежуљака писао своја позната дела, с погледом на реку, а трага је оставио и у оснивању Ликовне коније Општине Гроцка, 1998. године.

До данас је колонија традиционална уметничка смотра која и даље окупља реномиране уметнике, а Гроцка је једна од свега две београдске општине која негује ову врсту уметничке размене.

 

Учествују:

Биљана Михајловић – дипл. графички дизајнер, Београд

Даница Веселиновић – МА ликовни уметник, Лозница

Маја Веселиновић – дипл. графички дизајнер, Београд

Живана Мијаиловић –  МА ликовни уметник, Београд – Земун

Александар Вељковић – дипл. ликовни уметник, Панчево

Вук Ђурић – МА дипл. графички дизајнер, Чачак

Ирена Јевтовић – МА дипл. сликар, Чачак

Миљана Драшковић – самостални уметник, Ужице

Владимир Јочић, докторанд, дипл. сликар, Београд – Обреновац

Костантинос Пателис Милићевић – МА дипл. вајар, Београд – Гроцка,

Марко Кресоја – дипл. вајар, Београд – Гроцка/Винча,

Предраг Милошевић – дипл. графичар примењене графике, Београд – Гроцка

 

* Програми „Музичка башта“ и 24. Ликовна колонија ГО Гроцка подржани су од стране Града Београда – Секретаријата за културу, и Општине Гроцка.

Добро дошли!

Можда ти се свиди

Оставите коментар