Почетна » Протесте грађана гуше песницама и пендрецима: Ко су батинаши из масе

Протесте грађана гуше песницама и пендрецима: Ко су батинаши из масе

од Други Пишу
0 коментар

Хаос на улицама Новог Сада, протесте у јулу 2020. испред Скупштине Србије и инаугурацију председника Србије Александра Вучића 2017. године повезује једно – бахато и насилничко понашање полиције и жандармерије, али и све чешће мушкараца у цивилу, наводно приватног обезбеђења које излази из масе и крвнички туче грађане.

„Ухапшени из Беливукове групе тукли на инаугурацији Вучића“

Члан Главног одобра Демократске странке (ДС) Срђан Миливојевић изјавио је својевремено да су ухапшени чланови групе Вељка Беливука били укључени у свечаност инаугурације председника Србије Александра Вучића 2017. године, када су, како тврди, пред камерама починили више кривичних дела.

„Исти ти људи, на дан Вучићевог полагања председничке заклетве, тукли су грађане и новинаре и узурпирали полицијска овлашћења. По свему судећи, због свог доприноса у одбрани владајућег режима добили су и дозволу да прошире ‘спектар’ својих криминалних активности, на шта је ДС такође указивала више година“, казао је тада Миливојевић, а саопштила ДС.

Полагање прве заклетве Александра Вучића, пре пет година, обележили су и други инциденти. Људи који су обезбеђивали скуп насрнули су на активисте који су протестовали, нападнуто је и више новинара који су покушали да забележе дешавања на улицама, а и насилно су удаљени са платоа испред парламента.

Међу нападнутима је била и Лидија Валтнер, новинарка листа Данас.

На јулским протестима 2020. грађани брутално пребијани

Цео свет обишле су фотографије и видео снимци на којима се види насиље које су над грађанима, који су се тада побунили против рестриктвних корона мера, спроводили полицајци, али и „приватно обезбеђење“ које је истрчавало из масе и тукло грађане.

Заштитник грађана утврдио је да су припадници Министарства унутрашњих послова на протестима у јулу 2020. године у Београду и Новом Саду незаконито поступали према појединим грађанима, да нису имали видно истакнуте идентификационе ознаке и да је Сектор унутрашње контроле само у једном случају утврдио идентитет лица која су кршила закон. Иако је Тужилаштво почело да позива грађане који су уз помоћ невладиних организација поднели кривичне пријаве против полицајаца. МУП се, за сада, овим поводом није огласио.

У јулским протестима били су повређени и новинари портала Нова.рс.

На протесту против усвајања ГУП-а, код Скупштине Војводине, дошло је до инцидената и сукоба између демонстраната и обезбеђења. Грађани су покушали да пробију ограду постављену јутрос због одржавања седнице Скупштине града Новог Сада на којој је, у међувремену усвојен Генерални урбанистички план овог града.

Приватно обезбеђење, које званично не ради у Скупштини Војводине, хапсило је данас грађане који су протестовали због усвајања Генералног урбанистичког плана.

Како тврди новинарка Нова.рс која се налазила на лицу места, појавилли су се снимци где особе у цивилу, на чијим мајицама је писало само „обезбеђење“, хапсе грађане, без обзира на то што нису званично обезбеђење Скупштине града Новог Сада.

Како Нова.рс сазнаје, мушкарац у белој мајици који клечи на глави једног од демонстраната је извесни Петар Мандић са Детелинаре.

Мандић је, судећи по друштвеним мрежама, човек који се већ дуже време бави обезбеђењем и виђен је на свим скуповима и дешавањима Српске напредне странке у Новом Саду.

Новинари су питали и градоначелника Милоша Вучевића како је могуће да цивили хапсе, али је градоначелник Вучевић одбио да одговори на то питање.

Андрија Лазаревић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар