Почетна » Ритопечани тврде да их један радник водовода уцењује за прикључак, од раније позната организована група

Ритопечани тврде да их један радник водовода уцењује за прикључак, од раније позната организована група

Ко зарађује на туђој муци

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Сећате ли се недавне приче о озбиљној организованој групи људи у грочанском водоводу који стичу, може се рећи, право мало богатство, наплаћујући или прикључке или било какво извођење радова на систему овог предузећа?

Уколико се не сећате, да вас подсетимо да према вишемесечном истраживању, главни за прикључке или било које друге радове везане за мрежу грочанског водовода су С.М и З.Д. Обоје су запослени на високим позицијама у водоводу Гроцка и готово да ништа у овом предузећу не може да се заврши без њих. С.М је наводно цењени кадар, преко ње се завршава папирологија. С друге стране, шеф З.Д је теренац који је често и сам виђан за машинама приватног предузећа како ради за потребе грочанског водовода.

Преко организоване групе до прикључка за воду у општини Гроцка

У току овог истраживања, сазнали смо да се на водоводну мрежу може прикључити било ко, па чак и ако је у питању више километарско постављање цевовода.

Судећи по тврдњама дела мештана, данас је исто тако и за прикључак у Ритопеку. Вода која им је обећавана више пута у току владавине напредњака, стигла је до главног базена. Остало је да се прикључе на примарни вод, али ту је сада запело.

Сећају се Ритопечани последњих избора, када је организован Месни збор. Непосредно пред изборе, организован је састанак на којем је речено  да ће прикључак бити око 22 000 динара у кешу, а дупло скупљи на рате. Уз то треба додати и земљане радове, које ће сносити грађани. Земљани радови су се односили, како је тада речено, на изградњу шахте у дворишту домаћинства. Успутно се локална власт промовисала и позивала је непосредно све грађане Ритопека да гласају за напредњаке на изборима, који су се одржавали за пар дана.

Питао сам за воду у Ритопеку и речено ми је „да се пазим да ме не преваре, избори су“

По ко зна који пут, Ритопечани су поверовали обећањима и масовно су гласали за напредњаке. Избори су прошли, на ред су дошли прикључци. И ту сада настаје проблем, барем тако тврде поједини мештани Ритопека.

Наиме, иста она организована група са почетка овог чланка је изгледа једина „овлашћена“ да прикључује домаћинства на водоводну мрежу. Међутим, сада се земљани радови односе и на постављање секундарне цеви до примарне. Тачније, ти радови су сада на терет грађана, а не водовада. Уз ту цену треба додати и изградњу шахте и прикључак.

Још већи проблем је што један део домаћинстава, да би дошао до „примарне цеви“ треба да прође кроз асфалт. Затим пут треба вратити у првобитно стање, односно поставити нови асфалт, што ће крајњег корисника коштати ко „светог Петра кајгана“.

У понедељак „масовни одлазак“ у водовод Гроцка?

Како кажу мештани са којима смо разговарали, због новонастале ситуације, организоваће се и у понедељак 12. фебруара ће сви отићи до водовода Гроцка, како би добили објашњење зашто им се сада наплаћује нешто што би требало ово предузеће да уради.

  • Чекајте, ми сада „разбијемо асфалт“ и ко нам гарантује да неко неће да нас тужи за то. Затим треба да вратимо тај асфалт, па то ће нас довести до банкрота. Ни за рачуне за воду после нећемо имати. Да не причам о бахатости З. Д-а, радника водовода који нас буквално уцењује да само он мора да нам ради ове радове и да не сме нико други. Само мом комшији је до сада минимум 700 евра узео, наводи један мештанин Ритопека за Жиг инфо.

Из водовода и даље ћутња

Од половине новембра прошле године путују одговори на постављена питања руководству ЈП „Водовод и канализација“ Гроцка. Наиме, у том периоду смо упитали директорку водовода, Драгану Вујанић, колико кошта заправо прикључак на водоводну мрежу локалног водовода, као и шта је све потребно корисник да уради да би добио прикључак. Одговор још није стигао.

Ко зна докле ће врх ове хоботнице исисавати новац грађанима кријући се иза јавног предузећа, односно водовода у Гроцкој, јер како је навео бивши директор Мирко Добријевић, „водовод има своју механизацију и нема потребе да ангажује подизвођаче“.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар