Почетна Локалне вестиГроцка У ери економског тигра, сви грочански пензионери проглашени социјално угроженим те им се додељују пакети помоћи у износу од 30 милиона динара!

У ери економског тигра, сви грочански пензионери проглашени социјално угроженим те им се додељују пакети помоћи у износу од 30 милиона динара!

Школски пример злопотребе службеног положаја

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Од маја месеца ове године на територији ГО Гроцка, започето је са поделом пакета помоћи свим пензионерима. Пакети су обележени са натписом „ГО Гроцка“, међутим исте деле искључиво чланови СНС-а.

У пакетима се, између осталога, налазе и памфлети у којима се налази описано све оно што је, наводно, општинска власт урадила у претходној години. Такође, наводи се и да ће се организовати прославе и ексурзије за најстарије грађане, међутим, барем на једном од памфлета се не наводи број телефона или било који други контакт преко којег се пензионери могу пријавити.

Према документацији до које је дошао Жиг инфо, ова подела пакета помоћи пензионерима на територији ГО Гроцка је класичан пример злоупотребе јавних ресурса, који је грађане општине Гроцке коштао готово 30 милиона динара.

Наиме, почетком априла ове године расписана је јавна набавку за „пакете прехрамбених производа за социјално угрожена лица са територији ГО Гроцка“. По завршетку надметања, у којем су учествовала само два понуђача, посао се додељује добро познатој фирми „Фортуна“ из Аранђеловца (снабдева већину установа и државних предузећа намирницима).

Оквирна вредност набавке је била 25 милиона динара без ПДВ-а, док је закључен уговор на цену од 24.551.100,00 динара, што је такође школски пример сумњиве набавке.

Како се дошло до податка да су социјално угрожени сви пензионери?

Пакете помоћи добили су сви пензионери на територији ГО Гроцка, без обзира да ли им је пензија 10 000 динара или преко сто хиљада. Поставља се логично питање, да ако је јавна набавка била за социјално угрожене категорије, ко је одлучио да су сви пензионери социјално угрожени?

Тражећи одговор на то питање, дошли смо до поново школског примера кривичног дела- злоупотреба службеног положаја. Према наводном Решењу Већа ГО Гроцка које није датирано (не постоји тачан датум када је донето  решење) даје се сагласност на пројекат „Грочани , градска општина Гроцка је ваша подршка 2023“.

Сада је важно да се подсетимо кључног детаља, а то је да се новинарима Жиг инфа не дозвољава улаз на седнице Већа ГО Гроцка, као и да се не поштује процедура за заказивање истих, према донетом Пословнику. Тај детаљ додатно указује на злоупотребе седницама Већа, на које Жиг инфо указује годинама уназад, од како је на челу ГО Гроцка Драган Пантелић, а што се потврђује и у одлуци овог Решења!

У Решењу Већа ГО Гроцка се наводи да је седница одржана у фебруару 2023. године, али не постоји дан одржавања исте. Међутим, један други датум из овог Решења открива злоупотребу, односно кривотворење документације јер је јасно да седница Већа на којој је донето ово решење није могла бити одржана у фебруару 2023. године.

У Решењу се јасно наводи да се усваја Молба Градског центра за социјални рад – Одељење у Гроцкој од 28.02.2023. године упућена ГО Гроцка за обезбеђивањем нематеријалне помоћи пензионерима и старијим грађанима градске општине Гроцка као и лицима која се налазе у стању повећане социјалне помоћи.

Дакле, Центар за социјни рад се обраћа Гроцкој у писаној форми, заведеном под бројем 07-38 задњег дана фебруара (ове године фебруар има 28. дана), што значи да је Веће општине заседало исти дан уколико је Решење донето у фебруару месецу, што је физички и правно немогуће.

Даље у Решењу са наводне седнице из фебруара месеца 2023. године се наводи да је Веће прихватило пројекат „Грочани, градска општина Гроцка ваша је подршка“ али не по захтеву односно „Молбе Градског центра за социјални рад – Одељења у Гроцкој“ (како је на почетку Решења наведено), већ по предлагачу, члану Већа задуженом за област просвете, образовања, социјалне заштите, дечије заштите и борилачко инвалидских права, Александру Рајковићу.

Веће ГО Гроцка је на наводно истој седници одлучило да даје сагласност председнику ГО Гроцка, Драгану Пантелићу да покрене поступак јавне набавке.

На подручју ГО Гроцка, ови пакети помоћи су подељени по више пута. Ипак, према решењу Већа ГО Гроцка као и спроведеној јавној набавци пише да право на поклон пакете се могу остварити само по једном од наведених основа.

Подржите наш рад:

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар