Почетна » СКАНДАЛ У ЛЕСКОВЦУ Ево како се добија посао у новој фабрици каблова

СКАНДАЛ У ЛЕСКОВЦУ Ево како се добија посао у новој фабрици каблова

од admin
0 коментар

За радно место у корејској фабрици „Јура“ наплаћиван је рекет од 500 и више евра, стоји у анонимној пријави достављеној полицији.

Инспектори за привредни криминал ушли су у фабрику, а претходно је и сама компанија спровела анкету да ли је било подмићивања.

– Шефови су тражили да у изјави с нашим идентификационим бројем напишемо да ли смо и коме давали мито за запослење у фабрици. Уверавали су нас да нико неће бити отпуштен због давања мита, али да ће сви они који су давали мито за запослење, а то прећуте, бити отпуштени – прича за „Блиц“ радница „Јуре“.

Како сазнајемо, у кривичној пријави се прозивају службеница из фабричког менаџмента која је наводно суспендована и један високопозиционирани функционер филијале НСЗ у Лесковцу, али одбацују умешаност.
– Улога НСЗ се своди само на посредовање и упућивање кандидата на разговор, а одлуку о запошљавању доноси искључиво менаџмент „Јуре“. Особа која је оптужена за рекетирање највероватније је радила у фабрици од њиховог оснивања у Лесковцу, тако да то све говори – тврди директор филијале НСЗ Дејан Станковић.

Градоначелник Горан Цветановић, међутим, потенцира управо улогу НСЗ.

– Нико не може да се запосли у „Јури“ ако га нема на списку НСЗ, што је веома битан елеменат који би требало да знате – каже Цветановић, који је и сам јавно прозивао сараднике због грешака, после којих су, по правилу, следиле смене.

Запошљавање у фабрици за израду каблова за аутомобилску индустрију са 1.900 радника већ поодавно прате гласине о протекцији, миту и партијским ургенцијама, али пријем 220 људи од јуна до данас доспео је до полиције и – усијао друштвене мреже.

Члан менаџмента „Јуре“ каже да су до сада само три радника пријавила мито и апелује на запослене да се не боје. – Биће максимално заштићени и неће трпети никакве последице. Интерес фирме је да се случај што пре реши – каже менаџер који је захтевао анонимност.

Опозиција за случај „Јуре“ оптужује – власт.

– Списак кандидата за посао правила је НСЗ, затим га је директор носио на одобрење у СНС и локалну самоуправу, а потом су изабрани кандидати ишли на разговор у „Јуру“. На том путу будућим радницима је дошапнуто да није довољна чланска карта СНС, већ и да мора да се плати – тврди члан Председништва опозиционе СДС Небојша Цакић.

У СНС кажу да ће сачекати званичне резултате истраге.

Може у еврима,
може у динарима
– Млада крхка жена гледала ме је у очи и рекла ми да ће ме посао коштати између 400 и 500 евра, али да може и у динарима. Рекао сам јој да новац имам само за чоколадицу. Изашао сам из њене канцеларије и никада више нисам био позван на разговор – испричао нам је један од кандидата за посао из Лесковца.

Милица Ивановић      Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар