Почетна » Вода није за пиће, ал’ може за топломере?! (ФОТО + ВИДЕО)

Вода није за пиће, ал’ може за топломере?! (ФОТО + ВИДЕО)

од admin
0 коментар

Тачно пре годину дана помоћу донације ЕУ, у центру ромског села Милавац поред Љига ископан је бунар, али како стоје ствари, воду из њега уместо за пиће мештани сада могу да користе једино за пуњење топломера!?

Све је, како кажу у селу, урађено по прописима. Посао је поверен најбољим копачима бунара, радови су поштено заливени домаћом шљивовицом, спремљен је ручак с разним ђаконијама, ал’ не лези враже. Испоставило се да вода из „европског“ бунара није за употребу јер се, према налазима стручњака, у њој налази жива, па је одлуком општине Љиг, по кратком поступку, замандаљен зденац у центру села! Због тога сада мештани Милавца већ данима скапавају од жеђи. Међутим, председник МЗ Драган Станковић сумња да је вода с њиховог бунара неисправна.

 

– Ма иди, молим те, каква жива, какви бакрачи! Бунар су запечатили јер ’оће да нас потамане ко пацове зато што смо Цигани. Кад сам последњи пут био код председника општине, он ми рекао да нема времена за циганске проблеме јер има преча посла – оптужује Станковић општинску власт убеђен да је у питању завера.

– Иза овог бунара стоји бре цела Европа… Чекај, чекај, кад обрнем два-три телефона, има де се пуши. Па нисам ја бре репа без корена, само да ми прекипи – бесан је главешина села.

Од бунара остаде цистерна: Милавац и даље без воде

Мештани се буне и траже да им општина дозволи да скину пломбу с вентила. Они се уопште не плаше последица, јер су уверени да вода није баш толико затрована да не би могли да је користе бар за прање и одржавање хигијене.

– Шта ће нам цистерне? ’Оћемо нашу воду што нам је Европа поклонила. Ако не можемо да је пијемо, бар да се купамо и перемо веш. ’Оћу деца да нам умру од шуге. Каква жива? Е, мој брале, шта сам ја све претурила преко главе… Слушај, кад ти ја кажем, неће гром у коприве – убеђена је Славица Станковић (36), која са сурпугом, унучетом, петоро деце и зетом живи под једним кровом у селу без воде.

Још 1996. године село је прикључено на градски водовод, али је због честих несташица воде прошлог јула, уз донацију ЕУ, у центру села ископан бунар дубок 125 метара. Таман када су помислили да је њиховим проблемима најзад дошао крај, Миловчани се сада налазе на још већим мукама, јер су копачи погодили погрешну „жицу“. У последњих годину дана само повремено са њихових чесми прокапава вода, практично много више је нема него што је има. У току јула, за време несносних врућина, воду су имали само пет сати?!

 

Председник општине: „Не мрзим Роме“!

Председник општине Љиг Драган Лазаревић каже да читава општина, па самим тим и село Милавац, има проблема са недостатком пијаће воде. Он нам је казао да је досадашњим контролама недвосмислено утврђено да вода из бунара ископаног у селу Милавац није исправна за употребу јер је у њој пронађена жива. Лазаревић је уједно негирао оптужбе председника МЗ у овом селу да општинска власт нема исти третман за све грађане и да су мештани Милавца дискриминисани јер су припадници ромске популације. Бранећи се, он је навео податак да је ове године у селу изграђен асфалтни пут у дужини од 1,5 километара. Иначе, узорак воде поново је јуче послат на анализу и сада се чекају резултати.

 

Гане Ђорђевић , АЛО

Можда ти се свиди

Оставите коментар