Почетна » Фабрика „Магна“ ради, а сви ћуте: Узрок тровања 161 радника и даље мистерија

Фабрика „Магна“ ради, а сви ћуте: Узрок тровања 161 радника и даље мистерија

од Други Пишу
0 коментар

Узрок тровања 161 радника канадске фабрике “Магна” ни две недеље од првог инцидента није познат а нема званичне информације да ли је ова фирма наставила производни процес. Незванично, трећа смена ушла је у фабричку халу у понедељак, а према речима нашег саговорника, радници посао обављају у заштитној опреми закопчани до грла.

У покушају да добијемо званичну потврду ових навода телефонирали смо председнику општине Алексинац Далибору Радичевићу с обзиром на то да се он бавио овим проблемом јер је дан након тровања саопштио да је ваздух у “Магни” чист. Након ове његове изјаве отровало се још 57 радника који су верујући да су безбедни, ушли у фабрику.

Међутим, Радичевић се данима не јавља на позиве новинара. Ни Србољуб Стојковић, повереник Самосталног синдиката у “Магни” није одговарао на наше позиве као ни радник који је једном давао изјаву, захтевавши анонимност, што смо испоштовали. Обратили смо се и најмеродавнијој институцији за случај “Магна” Инспекцији рада где нам је речено да пошаљемо мејл, на који ни после два дана никакав одговор нисмо добили.

Основно јавно тужилаштво у Алексинцу за сада се још не изјашњава о могућем узроку тровања. Они су се огласили саопштењем у којем су набројали шта је све урађено по њиховом налогу.

У вези догађаја од 17. јануара 2024. године око 17 сати и дана 19. јануара 2024. године око један сат у фирми “Магна сеатинг” која се налази на адреси у Алексинцу, улица Краља Александра Карађорђевића 8, ОЈТ Алексинац даје следеће саопштење:

„Од момента пријаве наведеног догађаја Основно јавно тужилаштво у Алексинцу је предузело радње и мере из своје надлежности у циљу откривања узрока тегоба и погоршња здравственог стања запослених код наведеног послодавца који су се јавили ради указивања медицинске поможи служби Хитне помоћи и Општој болници у Алексинцу и након тога, следствено њиховом здравственом стању и Одељењу токсикологије УКЦ Ниш и откривања пропуста и евентуалне одговорности лица у вези са тровањем запослених. Обавештен је начелник ПС Алексинац дана 17. јануара у 21.05 сати да је дошло до тровања запослених који су радили у поподневној смени. Изашли су на лице местанвршилац функције главног тужиоца, полицијски службеници ПУ Ниш и ПС Алексинаца као и припадници Управе за ванредне ситуације. Наложено је обезбеђивање лица места јер је постојала сумња да није безбедно вршити увиђај унутар просторија фирме јер се није знало да ли је ваздух контаминиран“, навели су и наставили:

„Тужилаштво је наложило да се обавесте и представници фирме “Први мај” из Ниша и да им се наложи да 18. јануара изврше мерења у просторијама фирме ради утврђивања присутности отровних материје те је наложено обавештавање саинитарне и ветеринарске инспекције како би се преконтролисали санитарни и ветеринарски услови набављања, чувања и припремања хране за запослене да би се отклонила сумња да је на тровања дошло на тај начин јер фирма поседује кантину. Обавештена је и Инспекција рада, наложено узимање изјава од релевантних актера догађаја на све околности које су везане за тровање запослених. Наложено је и узимање крви од радника који су хоспитализовани у УКЦ Ниш и у Општој болници Алексинац ради утврђивања присуства токсина у крви. Наложен је наставак увиђаја када се за то створе безбедоносни услови. Овлашћена службена лица “Првог маја” су 18. јануара обавила мерења у испитивања ваздуха у унутрашњости хале и нису утврдили присуство отровних испарења“, навели су.

Како су додали, истог дана тужилаштво је наложило ванредни инспекцијски надзор Инспекције рада и Управе за ванредне ситуације како би се утврдили евентуални пропусти у поступању неког лица које би било у узрочно последичној вези са последицама које су наступиле код запослених у процесу производње.

„С обзиром на то да је у току дана завршен увиђај, тужилаштво и полиција су напустили лице места да би негде око два сата ујутро 19. јануара тужилаштво поново обавештено да се радници треће смене који су на посао ступили дан раније око 22 сата јављају са истим и сличним симптомима. Дана 20. јануара тужилаштво и полиција су поново изашли на лице места уз ангажовање Института за јавно здравље Нови Сад – Завода за здравствену заштиту радника чија је трочлана комисија поново извршила мерења и узимање узорака, опет су укључене надлежне инспекције рада и Управа за ванредне ситуације док се резултати анализа Института за јавно здравље Нови Сад очекују у наредном периоду. Комисија завода за здравствену заштиту радника, имајући у виду резултате добијене од узорковања од 20. јануара је 24. јануара опет изашла на лице места у присутву тужилаштва и полиције ради додатног узорковања. У случају нових сазнања која ће пристећи из спроведених доказних радњи, тужилаштво ће благовремено обавестити јавност“, саопштило је ОЈТ Алексинац.

Како сазнајемо, на утврђивању узрока тровања а следствено томе и кажњавању одговорних за тежак инцидент интезивно се ради.

„Како није утврђено шта је изазвало тровање радника, из фабрике је превентивно уклоњено све што би могло да емитује опасне материје и послато на испитивање. Ако се утврди да је неки од ових материјала крив за здравствене проблеме запослених, одговараће или онај ко га је произвео па доставио фабрици или онај ко је њиме неадекватно руковао“, рекао нам је извор из истраге.

Приликом првог инцидента здравственим службама се јавило 104 радника а већ следећег радног дана још 57. Сви су имали сличне симптоме, кашаљ, гушење и пецкање у очима. Након пружене здравствене помоћи сви су отпуштени кућама.

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll; Miljana Isailović/Nova.rs

Миљана Исаиловић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар