Почетна » Како је јуче изгледао дан унутар Скупштине Србије?

Како је јуче изгледао дан унутар Скупштине Србије?

од admin
0 коментар

 

Међу њима и припадника Жандармерије, то је уједно била слика највишег законодавног дома – Скупштине Србије јуче пре и током грађанских протеста „један од пет милиона“.

Врата овог здања, добар део дана била су закључана и за новинаре, упркос првобитном позиву шефа посланичке групе Српске напредне странке Александра Мартиновића да ће бранитељи парламента, односно посланици владајуће већине и он сам бити доступни новинарима у сваком тренутку . Ни шеф скупштинских напредњака, али ни било ко из владајуће већине није се јављао на телефон, а социјалиста Неђо Јовановић, објаснио нам је да он није организатор даноноћне одбране парламента и да не зна ништа о новим правилима уласка у зграду на Тргу Николе Пашића. На питање како онда учествује у нечему о чему не зна ништа одговорио нам је да нас сигурно не би занимао његов лични став .

Да демократа Балша Божовић није заказао конференцију за новинаре, готово сигурно је да би новинари остали ускраћени за поглед на парламент изнутра током протеста. Божовић је наиме новинарима рекао да је на делу класичан државни удар јер је зграда Парламента под опсадом огромног броја полицајаца, међу којима има и жандармерије. Он је рекао да по Закону о Народној скупштини једино парламент има овлашћење да позове полицију.

„Данас је промењен режим рада у скупштини, МУП је окупирао зграду. Има их свуда у скупштинским салама и ресторанима, а чак се налазе и у канцеларијама владајућих странака“, рекао је Божовић. Он је навео да је тражио објашњење од генералног секретара, али да га није нашао у канцеларији, па му је његов заменик рекао да секретаријат није обавештен одакле толики број полиције, као и да се за одговор на то питање обрати МУП-у. Божовић је навео и да у парламент од јутрос нису могли да уђу запослени, као ни новинари.

Његову конференцију за медије са скупштинске галерије посматрао је велики број посланика владајуће коалиције. Пре него што је почела конференција, у холу је био и посланик Радослав Милојичић Кена, који је посланицима СНС-а добацивао: „Је л чувате скупштину, шта ће вам полиција ако је ви чувате. Да ли је чувате од Вучића?“, а напредњак Александар Марковић му је одговарао, да је чувају од насилника, какав је он који хоће да уђу у парламент.

„Најоштрије демантујем наводе народног посланика Балше Божовића да сам изјавио да генерални секретар није одобрио улазак припадника Министарства унутрашњих послова у зграду Народне скупштине и осуђујем лаж која ми је приписана. Народни посланици Балша Божовић и Александра Јерков пресрели су ме на вратима канцеларије, тражећи да одговорим на њихово питање да ли је генерални секретар одобрио улазак припадника МУП-а у зграду Парламента. Одговорио сам да тренутно нисам о томе информисан. Сагласност за улазак припадника МУП-а у зграду Народне скупштине Републике Србије дао је генерални секретар Народне скупштине у складу са чланом 71 став 2 Закона о Народној скупштини, а не ја као заменик“, појаснио је касније заменик генералног секретара парламента Бранко Маринковић.

Божовићеву конференцију за новинаре посматрао је и Александар Мартиновић, који се петнаестак минута касније у друштву целокупне владајуће коалиције појавио пред новинаре. Он је навео да је полиција у Скупштини Србије присутна у складу са законом и да ту нема ничег спорног наводећи да они не желе да се понови 5. октобар.

„Полиција је ту да штити све посланике, посланике власти и посланике опозиције. Полиција је ту и да штити Балшу Божовића, између осталог, и може да буде сигуран да ће бити потпуно безбедан“, рекао је Мартиновић док га је у скупштинском холу истовремено снимао демократа Божовић за кога је он рекао да се разуме само у мобилне телефоне.

Мартиновић је навео да је полиција присутна и због тога што су Драган Ђилас и Вук Јеремећ и други навикли да упадају у зграду Народне скупштине, то су радили и 5. октобра па је полиција присутна због тога, да насилници и бандити не упадну да је запале и однесу неку вредну уметничку слику. Он је истакао да су посланици владајуће коалиције и данас у згради и да је чувају од оних који би, како је рекао, да насиљем, претњама и уценама преузму институције и власт. „Бићемо ту све док то буде било потребно. Чуваћемо храм демократије од тајкуна Драгана Ђиласа и Вука Јеремића и фашистичког вође Бошка Обрадовића“, рекао је Мартиновић, поручујући да су посланици и даље бити поуздани партнери за изградњу пристојне Србије.

Мартиновић је рекао и да Божовић скреће тему на присуство полиције како се не би видео фијаско који је доживео грађански протест. Он је казао да је више Срба кренуло из Лепосавића на митинг 19. априла него што се скупило „опозиционара испред“ зграде Скупштине Србије.

Новинарима се обратио и Драган Марковић који је рекао да се због насиља дела опозиције у свет шаље лоша слика о Србији, што утиче и на инвеститоре који треба да се определе да ли ће да дођу у нашу земљу. Иако је био део претходне власти поручио је да је баш та власт продала све фабрике, док се актуелна бори за што више инвестиција и нова радна места.“Више је опозиција на РТС, оних који немају посланике, него ЈС која има шест посланика у скупштини“, додао је Марковић, који је опозицију назвао „сакупљачима секундарних сировина“ јер, како каже, не зна како другачије да назове оне који сакупљају знакове на улици. Није међутим дозволио новинарима да поставе питања.

Када је завршена конференција за новинаре посланици су се поново повукли у своје посланичке голубове ишчекујући почетак протеста. С обзиром да је најбољи видиковац био из информативне службе парламента то је један број напредњака, заједно са полицијом у цивилу почетак протеста посматрао одатле. Њихова једнодушна оцена била је – мало их је, као што смо и очекивали.

Како је протест одмицао и окупљало се све више грађана то су и напредњаци постајали заинтересованији за митинг опозиције, можда мало и превише . А и полиција се приближила главним улазним вратима скупштине, након што се пронела вест да се и демонстранти приближавају вратима. „Како двеста полицајаца може да нас одбрани од оволике руље. Много их је напољу, дошли су до степеништа“. „Пре него што сам овде дошла замолила сам градоначелника Бора да ако ме убију ови насилници једну улицу назове мојим именом“, рекла је полуозбиљно посланица Студенка Ковачевић. Њене колеге које су са њом посматрале митинг нису коментарисале, гледале су и куцкале поруке.

Током читавог дана новинарима није било дозвољено да се шетају скупштином. Намењен им је био полумрачни хол, и ништа више, чак ни новинарска соба. Полиција је упозорила новинаре да је ово ванредна ситуација и да нема задржавања по ходницима.

Посланици владајуће већине мало су се оспокојили када је опозиција пошла у протестну шетњу. Изашли су из својих посланичких клубова, ваљда да протегну ноге, уз обећање да ће остати у парламенту докле год буде било потребно како би од насилника и фашиста одбранили скупштину. Са повратком демонстраната испред републичког парламента и посланици власти вратили су се у своје посланичке клубове. У скупштинском холу остали су само новинари, практично затворени и без могућности да купе бар воду, док је онима који бране парламент “ од насилника “ редовно стизала храна и вода.

Мирјана Р. Миленковић  Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар