Почетна » Бошњаци из Бихаћа спремају хаос на митинзима у Бањалуци

Бошњаци из Бихаћа спремају хаос на митинзима у Бањалуци

од admin
0 коментар

Наше обавештајне службе откриле план за изазивање немира на митинзима у Бањалуци. Екстремисти из Бихаћа планирају удар на РС

БЕЗБЕДНОСНЕ службе Србије дошле су до упозоравајућих обавештајних података о могућим немирима на политичким скуповима које су и власт и опозиција у Републици Српској најавили за суботу у Бањалуци.

Како сазнају „Новости“, група екстремних Бошњака из бихаћке регије и хулигани из навијачких група, уз логистичку подршку појединих делова Обавештајно-сигурносне агенције БиХ, планирају да изазову нереде на митингу и контрамитингу и дестабилизују РС.

Наши добро обавештени извори пренели су нам да иза оваквог сценарија стоје и неке западне службе које би немире и евентуалну реакцију полиције искористиле за политичку дискредитацију актуелне власти у Бањалуци.

Тај запаљиви план би у каснијој фази требало да послужи и као окидач за делегитимизацију Српске у оквиру БиХ, чиме би се појачали константни напори ка ревизији Дејтонског споразума и постепеном укидању РС.

На опасност од немира у Бањалуци јуче је јавно упозорио и председник Владе Србије Александар Вучић. Он је о сазнањима српских обавештајаца у уторак детаљно упознао и главне политичке факторе у РС – председника Милорада Додика, српског члана Председништва БиХ Младена Иванића и првог човека опозиционе СДС Младена Босића:

– Добио сам информације од наших служби безбедности да је могуће да дође до већег нарушавања јавног реда и мира и угрожавања безбедности мира и сигурности грађана РС и то је ствар која нас узнемирава.

Премијер је упозорио и да немири у Бањалуци могу да доведу у питање опстанак РС, да дестабилизују БиХ али и да доведу Србију у веома тешку ситуацију.

– Позвао сам све кључне политичке актере у РС да своје разлике решавају мирним путем. Замолио сам их да са пуном одговорношћу сагледају опасности од немира. Неопходно је по сваку цену избећи проливање српске и било чије крви.

Вучић је, у име Владе Србије, упутио апел грађанима и народу РС да све своје разлике и несугласице решавају мирним путем.

– Србија се понашала коректно и никада није утицала на изборни процес у РС, а ни овде нисмо молили представнике и људе из РС да помажу у изборној кампањи. Баш због тога имамо право да кажемо да се мора избећи сучељавање српских барјака.

Додик се јавно захвалио Вучићу на бризи према РС.

– Наш митинг организујемо да бисмо очували Српску. Иза протеста опозиције крију се странци и Бакир Изетбеговић, који руше РС. Позивам учеснике протеста да све протекне мирно и да се на тај начин покаже снажно демократско лице Српске. Власт се бира на изборима, а не на улици.

С друге стране, Босић је изјавио да се телефоном чуо са премијером Србије:

– Вучић ме звао да апелује да протести буду мирни. Пренео сам му наша сазнања да постоје екстремне групе из Србије које се организују да дођу на контрамитинг који организује Додик. Схватио сам да и Вучић има ту врсту информација. Кад је Додик одлучио да организује контрамитинг на истом месту и у исто време када и ми, најавио је и неку врсту насиља и претње. Очекујем од Додика да не иде тим путем.

Босић је рекао да опозиција неће одустати од протеста, а да Додик сноси одговорност за евентуалне немиле догађаје.

Иначе, за суботу су у Бањалуци најављена два протеста, један који под мотом „Ослободимо Српску“ организује опозиција и други, који под мотом „Срцем за Српску – Стоп издаји“ организује власт РС.
ЦВИЈАНОВИЋ: „НЕ“ САРАЈЕВУ
ПРОТЕСТИ опозиције неће ништа променити, јер они немају шта да понуде, а владајући блок имаће свој митинг и све ће протећи мирно – казала је премијерка РС Жељка Цвијановић.

– Опозиција прави атмосферу да би могло доћи до неких проблема. Али, та два скупа биће физички одвојена и свако има право да у складу с демократским правилима каже шта мисли о оном другом. Не желимо да прихватимо диктатуру Сарајева.

„СИНДИКАТ“ НЕЋЕ ПЕВАТИ   ПОПУЛАРНИ хип-хоп бенд „Београдски синдикат“ одбио је позив представника Савеза за промјене да наступи на суботњем протесту опозиције у РС. Члан овог бенда Александар Протић изјавио је да они никада не наступају на политичким скуповима и оним са политичком позадином.

Е. В. Н.   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар