Почетна » Скупља струја тек од августа

Скупља струја тек од августа

од admin
0 коментар

Премијер Србије поручио да ће се о увећању рачуна за основни енергент разговарати са ММФ до краја лета. О поскупљењу кад се обезбеди раст плата и пензија. Европска унија: Повећање примања није добра идеја

ПОСКУПЉЕЊЕ струје чека потрошаче у Србији пред наредну грејну сезону. Према речима премијера Србије Александра Вучића, цена електричне енергије не треба да расте док се не обезбеди повећање плата и пензија. О томе ће, тврди Вучић, ће бити речи у августу. Тако је мисија ММФ отишла у уторак из Србије без конкретних договора око повећања цене киловата.

– Добро је што је ММФ направио нову прогнозу и ниво БДП погурао на нулу, али мислим да ће је већ у августу поново померити, и то на плус 0,5 – рекао је премијер. – Са ММФ је разговарано и о цени струје, разговори нису били лаки, али ће бити настављени. Није то питање да ми не знамо да је ниска цена струје, нити питање наше жеље да сачувамо електропривреду, већ је питање шта наши људи пре повећања плата и пензија могу да поднесу.

Вучић је рекао и да је са овом финансијском институцијом постигнут договор да се о враћању плата и пензија разговара по окончању другог квартала, у августу, када будемо имали резултате мера фискалне консолидације.

Када је реч о враћању плата и пензија на стари ниво, из Европске уније мисле да то није добра идеја.

– Став ЕУ је да би вишак новца у буџету, који је настао јер је дефицит у прва четири месеца далеко мањи од планираног, требало усмеравати на отплату дуга и капиталне инвестиције, а не на евентуално повећање плата и пензија – рекао је шеф сектора за европске интеграције при Делегацији ЕУ у Србији Фрејк Јанмат.

– У цену струје морају да буду урачунати трошкови ЕПС, али и потребе ове фирме за инвестиције у технологију која би смањила емисију штетних гасова из енергетских фабрика.

Јанмат мисли да није добро што је и даље видљив велики утицај државе на предузећа, што се најјасније види у високим субвенцијама за јавне фирме.

– Дали смо препоруке Србији за реформе које би у наредном периоду требало да уради – рекао је Јанмат. – Први део је усмерен на макроекономску и фискалну политику, а други на стимулисање раста и повећање конкурентности. Међу препорукама је и завршетак реструктурирања великих јавних предузећа попут „Србијагаса“, ЕПС, којима би требало одвојити делатности. Поздрављамо намеру Србије да од ЕПС направи холдинг компанију. Неопходно је видети и где су вишкови запослених у тим фирмама.

„ДРМНО“ КОНАЧНО НА СУВОМ

ПОСЛЕДЊА рударска машина извучена из муља на површинском копу „Дрмно“, која је остала заробљена током обилних киша прошлог лета. Тиме је у потпуности реализован план евакуације рударске механизације из дела угљеног лежишта, погођеног непогодама.

– За протеклих девет месеци на санацији последица невремена, са копа је испумпано око 1,5 милиона кубика воде и извучено свих шест заробљених рударских машина: два багера, три погонске станице и самоходни транспортер Б-1400. Три рударске машине су ревитализоване и укључене у производни процес, а преостале три биће поправљене и стављене у оперативну функцију током овогодишње ремонтне сезоне – кажу у Привредном друштву „Термоелектране и копови Костолац“.

Сада предстоји рад на чишћењу дела угљеног лежишта од разноврсних наноса и на изградњи нових водосабирника. Очекује се да ће током ове године бити створени услови да се дужина трасе откопавања угља са 1.500 повећа на неопходних 1.800 до 2.000 метара, како је то и предвиђено

АКЦИЗЕ  МЕЂУ варијантама по којима би електрична енергија могла мање да поскупи него што је договорено, јесте и могућност да се уведе акциза за струју, али да она буде нула. Тако, уместо поскупљења киловата од 15 одсто, цена би била повећана за половину, а то је део који иде у ЕПС, за реструктуирање и нова улагања. Држава би се на тај начин одрекла свог дела преко акцизе.

М. Л. ЈАНКОВИЋ     Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар