Почетна » Алексић: Несташица јер је откупна цена литра млека као цена литра воде и исплата касни

Алексић: Несташица јер је откупна цена литра млека као цена литра воде и исплата касни

од Други Пишу
0 коментар

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас на седници Одбора Скупштине Србије за пољопривреду да несташица млека није случајна јер се број музних крава у последњих десет година смањио за 55.000, а откупна цена литра млека је на нивоу литра минералне воде.

„Зашто данас имамо 700.000 литара млека мање него пре три или четири године, зашто је прошле године увоз млека био за 50 одсто већи него пре три године? Премије за млеко нису исплаћене за други квартал, а сада смо на крају трећег квартала. Исплата премија константно касни и то је сигурно један од разлога зашто људи гасе своје фарме“, рекао је Алексић.

„Број сточних грла годишње се смањује између два и три одсто, удео сточарства у укупној пољопривредној производњи је око 30 одсто, а све државе у којима је тај проценат испод 60 сматрају се неразвијеним“, додао је Алексић.

Алексић је као „драматичан пример“ смањења броја сточних грла навео село Мокрин код Кикинде, где је некада било 3.000 музних крава, а данас их је тек 176, и додао да такви примери постоје широм Србије.

„Потребан нам је одговор на кризу у снабдевању млеком. Који је одговор државе ако знамо да је потребно између три и четири године да се једно грло оспособи да буде млечна крава? Субвенције за сточарство за 2022. годину готово да уопште нису исплаћене пољопривредницима, дато је тек нешто мало а и то насумично“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да су са друге стране инпути за производњу друге стране драматично поскупели у последњих годину дана, и да ће ситуација у пољопривреди бити још гора када се узму у обзир умањени приноси због суше.

„Министарство пољопривреде је 20. децембра 2021. године расписало јавне позиве за набавку машине и опреме за биљну и сточарску производњу и поставило рок за пријављивање од 4. јануара до 28. фебруара, а позив је важио и ретроактивно за 2021. годину и за 2022. годину“, рекао је Алексић.

„То значи да је Министарство пољопривреде изиграло пољопривреднике, који су 2021. године планирали да инвестирају, узели кредите и позајмили новац, јер конкурс није расписан у марту или априлу за текућу годину, као што је то био случај раније“, додао је Алексић.

Алексић је питао Министарство пољопривреде колико има одобрених а неисплаћених захтева пољопривредницима по свим основама за 2021. годину, колико је поднетих а необрађених захтева и колика су укупна дуговања према пољопривредницима из претходних година.

„Позивам све чланове одбора да заједно тражимо дуплирање субвенција за пољопривреду са 50 милијарди динара на 100 милијарди, укидање акциза на дизел за пољопривреду и да буџет за пољопривреду буде повећан на 10 одсто од целог државног буџета“, закључио је Алексић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар