Почетна » ЗЛФ: Осуђујемо брутално полицијско насиље у ромском насељу

ЗЛФ: Осуђујемо брутално полицијско насиље у ромском насељу

од Други Пишу
0 коментар

Зелено-леви фронт најоштрије осуђује брутално полицијско насиље над становницима ромског насеља у улици Вука Врчевића на Палилули, које се догодило касно увече у суботу 10. фебруара. Како су нам пренели становници тог насеља, полиција је приликом потраге за једним лицем, упала у неколико домова, ударала људе пендрецима и вређала их на националној и расној основи. На мети полицијског насиља нашла су се и малолетна лица, као и жене у другом стању. Полиција током акције блокирала читаво насеље, не дозволивши кретање становницима.

Посебно забрињава то што је хитна помоћ одбијала да реагује на позиве људи из насеља, већ су послали кола хитне помоћи тек када су их позвали градски одборници из редова Зелено-левог фронта и Политичке платформе Солидарност, Лука Петровић и Милош Баковић Јаџић. Зелено-леви фронт и Политичка платформа Солидарност су се, чим су добили информацију о немилом догађају, упутили на лице места како би притекли у помоћ комшијама.

Ово је још један пример дискриминације и кршења људских права наших суграђана и суграђанки из ромске заједнице, као и бруталног насиља према најугроженијим деловима нашег друштва. Полицијско насиље из децембра прошле године, као и током јулских протеста 2020. године, изазвали су велику забринутост домаће јавности. Ипак, праву слику стања нашег друштва најбоље илуструје чињеница да се са таквим видом насиља сусрећу најугроженије друштвене групе, често на месечном нивоу.

Зелено-леви фронт се одувек борио против сваког облика дискриминације на националној, верској и расној основи. Роми и Ромкиње се свакодневно сусрећу са разним облицима дискриминације и крајње је време да надлежне институције реагују. Побољшање материјалног положаја Рома и Ромкиња први је корак у борби против искорењивања дискриминације.

Можда ти се свиди

Оставите коментар