Почетна » „Ботовање – изношење политичког става као што је проституција вођење љубави“

„Ботовање – изношење политичког става као што је проституција вођење љубави“

од Други Пишу
0 коментар

Ботовање у Србији није изношење политичких ставова већ је неприхватљиво, штетно и патолошко понашање јер се састоји од лагања, обмањивања, претњи, таргетирања, прогањања. Најопасније у свему је што кампању ботовања, којом се афирмише бестидно и срамно понашање води власт, сагласни су гости Дана уживо.

„Кампању да је прихватљиво и нормално ботовати у Србији води председник, премијерка, министри, градоначелници који кажу ‘И ја сам бот’. СНС је јако опасна за друштво јер ако човек потпуно нема стид онда је он опасан по окружење. Такав човек се никада не осећа постиђеним, он је бескрупулозан, нема осећање за друге људе и гази све пред собом. И ми сада видимо да се води државна кампања којом се афирмише такво понашање уз изговор да је у питању изношење политичких ставова. Свођење ботовања на изношење политичких ставова је као свођење проституције на вођење љубави. Сви знају да то није тако“, рекао је за Н1 социолог Иван Живков.

Психолог Жарко Кораћ сматра да је у питању „лична и друштвена патологија организована од странке на власти“.

„У питању је лична и друштвена патологија. И то не ради група лудака већ странка на власти. Имате непрекидне покушаје да се уништи у корену да неко, нешто другачије каже. Ботовање је карактеристика ове власти, да се непрекидно пумпа рејтинг и то почиње да ми клизи из оквира нормалног и то ме плаши“, изјавио је за Н1 психолог Жарко Кораћ.

Он је додао и да су најстрашнији они ботови који сеју мржњу.

„Најстрашнији су ботови који вређају, прете и сеју мржњу и то је страшно, нарочито за људе који нису навикли на такву мржњу. И такви који сеју мржњу су најгори. И то се ради рационално јер постоји вођа ботова и он одређује теме сваког дана. Неки од ботова су уцењени али има и пуно оних који су добровољно ангажовани да лажу, да вређају, прете и због тога су награђени или послом или новцем“, рекао је професор Кораћ.

Социолог Живков посебно наглашава да ботови „уживају и заштиту полиције“.

„Ја сам подносио пријаве, и не само ја, али ти људи имају и заштиту полиције јер се не реагује на пријаве и то је такође јако опасно“, објашњава он.

Живков је додао и да наш народ „има поданичку свест“.

„Ја за њих немам оправдање јер на списковима који су се појавили у јавности има људи који су то радили и за друге власти. Оно што је опасније је што нису само појединаци који то раде или не раде својом вољом, то ради читава једна политичка организација. Ја мислим да ту има и криминалних елемената и требало би ангажовати неког правника који би се бавио тиме. Јако је опасно када се владајућа партија претвара у криминалну групу. То је фабрика ботова, група која се бави кривичним делима,“ објашњава Живков.

Он сматра и да ће се ботови пре или касније наћи на стубу страма.

„Они се још увек поносе тиме шта раде јер још нису свесни да председник губи моћ и да ће се све срушити као кула од карата. Исто тако су мислили да су анонимни, а онда је списак изашао у јавност. Они су прилично наивни“, објашњава Живков.

Професор Кораћ је рекао да сматра да је списак са именима ботова који се појавио само један мали део у односу на то колико их има.

„Ботова је неупоредиво више. Људи су запослени да би ботовали. Слаби власт СНС и зато је ово изашло у јавност и нико није рекао да тај списак није истинит. Урадили су нешто горе, ушли у кампању ‘И ја сам бот’“, сматра Кораћ.

Он истиче и да је СНС спремна да остане на власти по сваку цену.

„У Србији власт уцењује своје грађане. Створена је орвеловска атмосфера. Из медија добијамо податке о земљи која не постоји. Ми заправо не живимо у реалном већ у Вучићевом свету. Од 2000. године сви политички актери су мирно и нормално силазили са власти и пружали руку оном ко долази. Сада имамо власт која неће да организује нормалне, поштене изборе јер неће ни по коју цену да сидје са власти. Њима је власт важнија од живота. И мене то јако брине“, закључио је професор Кораћ.

Foto Shutterstock

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар