Почетна » Бркић: Држава након непогода не сме да препусти пољопривредне произвођаче судбини

Бркић: Држава након непогода не сме да препусти пољопривредне произвођаче судбини

од Други Пишу
0 коментар

Потпредседник странке Србија Центар др Михаило Бркић гостујући на Н1 телевизији рекао је да је након последњих временских непогода штета у неким атарима и до сто одсто и да је на држави да направи добру процену и помогне произвођачима, јер већина мањих и средњих произвођача не може сама да санира последице непогоде.

По његовим речима треба да схватимо да ће се овакве непогоде дешавати чешће, зато би требало направити адекватнији систем осигурања и побољшати систем противградне одбране, јер је то сада очигледно затајило.

Упитан да прокоментарише санкције које су САД увеле директору БИА Вулину, Бркић каже да то још увек није прекретница у нашим билатералним односима, али јесте свакако сигнал који има негативне последице. Поред погоршања билетералних односа последица је и лош имиџ државе који директно утиче на економију и одвраћање страних инвеститора који приликом доласка у неку земљу пре свега гледају њену политичку стабилност и функционисање правног поретка.

Укључивање америчког Конгреса у праћење политичких дешавања у Србији, по мишљењу Бркића, представља повећани интерес САД према простору Западног Балкана након отпочињања рата у Украјини. Важно је сада да добро сагледамо који су витални амерички интереси и да поштујући своје интересе покушамо да избегнемо неки фронтални судар и направимо грешку као деведесетих година.

Када су у питању протести Бркић каже да су на неки начин они већ успели, јер су разбили страх као емотивну категорију код грађана и показали да постоји већина која је била тиха, али је сада отворено спремна да изрази своје незадовољство. Показало се и да са друге стране, режим преко активације својих чланова није успео да неутралише протест. То је, како каже, сада створило један „политички процес“ који би требало да доведе до промена на наредним изборима.

Када је у питању Србија Центар који је из покрета прерастао у странку Бркић каже да је Србија Центар спремна на сарадњу са истинском опозицијом, коју чине оне странке и покрети који нису на било који начин сарађивали са режимом. Идеја ове нове странке, поред позициционирања у центру политичког простора, јесте и то да се политичке одлуке доносе уз сагледавање и стручног угла неког проблема. Људима који су стручни у неким областима, и који могу имати различита страначка опредељења, требало би омогућити да дају предлоге решења која затим могу бити коришћена у доношењу и спровођењу у дело полтичких одлука. У Србија Центру су окупљени остварени људи са каријерама којима није било нужно да улазе у политички живот, али осећају одговорност и потребу за променама у Србији – закључује Бркић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар