Почетна » У Београду лете кровови, падају кранови и дрвеће, а градоначелника Шапића поново нема нигде

У Београду лете кровови, падају кранови и дрвеће, а градоначелника Шапића поново нема нигде

од Други Пишу
0 коментар

Иако је мало познато, градоначелник Београда поред бројних надлежности које има, налази се и на челу Градског штаба за ванредне ситуације. Кроз Београд је протутњала суперћелијска олуја, која је нанела огромну материјалну штету, али се први човек престонице није појавио у јавности. Шапић није одржао чак ни конференцију за медије, чиме је подсетио на лошу праксу коју је започео још у мају. Ни тада није био са својим суграђанима у тешким тренуцима, будући да је био на годишњем одмору. Незванично, он се и сада налази на одмору. Саговорници Нове тврде да је његова обавеза да када је ситуација ванредна, прекине свој годишњи одмор.

Дуго Београд није доживео олују која је пред собом рушила дрвеће, обарала кранове, рушила кровове и направила велику материјалну штету. Претходне седмице Београђани су били у страху какве ће бити последице стравичног невремена, али за то време није било никакве реакције Градског штаба за ванредне ситуације.

Док су Министарство унутрашњих послова (МУП) и Републички хидрометеоролошки завод( РХМЗ) обавештавали грађане и целокупну јавност шта треба урадити пред налетом снажне олује, Градски штаб за ванредне ситуације није се оглашаво. Оно што је још више упадљиво јесте да се командант овог штаба, градоначелник Александар Шапић није појавио ниједном у јавности од када се Београд нашао на удару снажног ветра, праћеног јаком кишом.

Све то је подсетило на почетак маја, када Шапића није било нигде у јавности након трагедија у школи „Владислав Рибникар“ и околини Младеновца. Градоначелника није било данима, а Нова је ексклузивно објавила да се налазио на одмору у Барселони и да није желео да се врати јер „то није било у његовој надлежности“.

Управо на тај случај је подсетио шеф одборничке групе Демократске странке (ДС) у Скупштини Града Филип Таталовић, који је нагласио да је Шапић навикао грађане на манир да га нема нигде када је потребан грађанима.

„Када је град Београд доживео своју највећу трагедију у 21. веку, када је од руке двојице убица угашено деветнаест живота, градоначелника и команданта нигде није било. То можда чуди Београђане, али ми који имамо прилику да са њим сарађујемо у Скупштини града знамо да то није никакав изузетак, већ правило. Наиме, градоначелник не воли да се појављује ни у Скупштини града, тако да је на последњем заседању у јуну издржао целих 15 минута пре него што га је напустио. То је једноставно манир Александра Шапића. Многи га због тога осуђују“, рекао је одборник Таталовић.

Саговорник Нове подсетио је и на неумесну изјаву градоначелника када је поручио да „имамо новца да сахранимо своју децу“ и навео да се он пита због чега би неко уопште и желео у тешким тренуцима да чује било шта од Шапића.

„Зато, док се неки питају ‘где је Александар Шапић‘, ја се питам зашто би у тешким тренуцима за наш град ико уопште желео да чује шта он има да изјави“, закључио је Таталовић.

Можда неко и не би желео да чује шта Шапић има да изјави, али несумњиво је то његова дужност коју треба да ради као првог човека Београда и команданта Градског штаба за ванредне ситуације. Поред низа надлежности, ово тело се стара о редовном информисању и обавештавању становништва о изазовима, ризицима, опасностима и претњама и предузетим мерама.

Иако су дужности прецизно наведене, Штаб се оглашава, а команданта Шапића нема нигде у јавности. Према незваничним информацијама до којих је Нова дошла, он се налази на годишњем одмору, па се због тога не оглашава о проблемима и изазовима насталим услед суперћелијске олује у главном граду.

„Шапић има право да се одмори, али када је ванредно – првим летом мора да се врати у свој град“

Директор Центра за локалну самоуправу (ЦЛС) Никола Јовановић рекао је да је тешко организовати припрему града када није укључен градоначелник и нагласио да Београд мора да буде испред личног конфора.

“Врло је проблематично да у Београду, током неколико узастопних суперћелијских олуја, није заседао Штаб за ванредне ситуације, нити су градски функционери уложили напор да своје суграђане упозоре на ове непогоде, ни да буду на терену како би се сагледала ситуација и донеле хитне санационе мере”, поручио је Јовановић и додао:

“Не желим да улазим у спекулације да ли је градоначелник био на одмору у иностранству као кад су се десили у масакру у „Рибникару“ и Младеновцу, његово је право да се одмори и да један део времена посвети породици, али у случају ванредних ситуација мора првим летом да се врати у свој град. Тако реагују сви одговорни и савесни људи”, нагласио је Јовановић.

Саговорник Нове подсећа да је градоначелник је на челу извршне власти, али и шеф штаба за ванредне ситуације и без његовог присуства тешко је организовати припрему грађана и одбрану од непогода и насиља.

„То увек мора бити испред личног конфора и времена, барем тако бих ја урадио, а верујем и сви други који воле Београд“, закључио је он.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Данило Савић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар