Почетна » Даница Драшковић и десету годину заредом у Одбору директора НИС

Даница Драшковић и десету годину заредом у Одбору директора НИС

од Други Пишу
0 коментар

Даница Драшковић је, према писању медија, поново изабрана за чланицу одбора директора Нафтне индустрије Србије. То потврђује и садржај на страници сајта НИС. Она је чланица Одбора од 2014. године, а досадашња надокнада је износила 771.000 динара месечно.

Тиме је наставила готово непрекинути низ рада на високим позицијама у овој компанији од 2009. године када је постала чланица Управног одбора НИС петрола. На месту чланице УО била је до 2013. године, а на садашњој функцији налази се од 2014. године.

Ову вест пренели су медији у Србији. Портал Н1 послао је питање служби за односе са јавношћу Нафтне индустрије Србије како би потврдили или демантовали ову информацију, али до закључења текста добијен је одговор да је „порука прослеђена надлежним Службама на даље разматрање/решавање“.

Према информацијама са сајта НИС, српски чланови одбора су осим Данице Драшковић, још Дејан Раденковић, Драгутин Матановић и Горан Кнежевић, бивши министар привреде који је независни члан Одбора.

Управо је Кнежевић једино ново име у односу на списак од пре годину дана. Он је на месту независног члана заменио бившег амбасадора Русије у Србији Александра Чепурина. Тај податак упућује да је дошло до реизбора госпође Драшковић.

Чланство у Одбору траје између две седнице акционара које се по правилу одржавају једном годишње. Сваки члан Одбора директора може бити поново именован неограничен број пут.

Супруга и пензионерка од 1990. године

Даница Драшковић позната је, пре свега као супруга јединог председника Српског покрета обнове Вука Драшковића. Према последњим доступним информацијама њена надокнада за чланство у Одбору је износила 771.000 динара месечно, односно 9,252 милиона годишње.

Осим ње, Даница Драшковић прима и пензију. Она је подсетимо, у инвалидској пензији од 1990. године, а како је 2014. године навео тадашњи министар рада Александар Вулин, ову пензију је заменила старосном. Према правилима НИС-а, старосна пензија није препрека за чланство у Одбору.

Правница и власница медија

На сајту Нафтне индустрије Србије на страници одбор директора наведено је да је на „Правном факултету Универзитета у Београду дипломирала 1968. године и да је од 1968. до 1990. године радила на пословима финансија у банци, на правно-економским пословима у привреди и као градски судија за прекршаје у Београду. Године 1990. је основала издавачку кућу Српска реч, чији је и данас власник, као и да је ауторка три књиге публицистике“.

Одбор директора броји 11 чланова, од којих је један извршни, а 10 неизвршних чланова. Од тога два неизвршна директора су истовремено и независни чланови Одбора директора.

Надлежности Одбора директора
У складу са Статутом НИС-а, Одбор директора надлежан је, између осталог, за доношење одлука које се односе на:

Foto Wikipedia

– Сазивање Скупштине акционара, утврђивање дневног реда и предлога одлука Скупштине акционара;
– Утврђивање пословне стратегије и пословних циљева друштва и вођење послова друштва
– Одређивање унутрашње организације друштва;
– Утврђивање или одобравање пословног (бизнис) плана;

– Контролу тачности финансијских извештаја друштва;
– Усвајање периодичних финансијских извештаја и периодичних извештаја о пословању чије усвајање није у надлежности Скупштине акционара;
– Именовање и разрешење Генералног директора;
– Усвајање Кодекса корпоративног управљања НИС-а.

Неуспео покушај смене
Крајем 2020. године тадашња министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, покушала је да смени сва три српска члана одбора директора: Даницу Драшковић, Драгутина Матановића и Дејана Раденковића. Допис није имао ефекта, а Скупштина НИС-а је неколико месеци касније изабрала своје троје које је Михајловић покушала са смени.

После неуспеха Михајловић је изјавила да је њена порука свим члановима и чланици Скупштине НИС који представљају Србију је „да воде више рачуна о интересу своје земље, него о накнади коју месечно примају. Министарство рударства и енергетике је ту, пратиће њихов рад и биће им подршка у свим корисним идејама и предлозима које буду имали у интересу Србије. На срећу, НИС је толико велики и значајан систем да ни један појединац неће моћи да га упропасти“.

Даница Драшковић је на то одговорила:

„У праву је дугогодишња несмењива министарка свега и свачега. Жао ми је што као члан Одбора директора НИС нисам, како каже, дала резултате вероватно онакве какве је она дала шетајући годинама шлемована, нашминкана и стилизована по тетка моди Владом Србије кроз разна министарства, стручна за све, а највише за обмане. Исто као и њени спонзори. Тешко ми је то постићи и достићи“.

Од тада више није било сукоба са државним органима, а иако је у одбору компаније у коме је доминантан руски капитал, Даница Драшковић је неретко гост на догађањима које организује амбасада Сједињених Америчких Држава.

Foto Filip Krainčanić/Nova.rs

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар