Почетна » Јутарњи: Докази се гомилају, Вучић се закопава све дубље, а шушка се и о улози Русије

Јутарњи: Докази се гомилају, Вучић се закопава све дубље, а шушка се и о улози Русије

од Други Пишу
0 коментар

Провучићевски медији о терористима с Косова последњих дана пишу као о херојима, а у Србији је проглашен и дан жалости, пише хрватски Јутарњи лист. Додуше, како додаје овај медиј, вешто је срочено објашњење према којем не жале само за тројицом убијених нападача, него би се могло схватити да се одаје почаст и убијеном албанском полицајцу, али и не.

У сваком случају, оцењује Јутарњи, ово је велик ударац за Александра Вучића који ће морати дати одговоре на питања контролише ли он ситуацију на Косову или не, ради ли му о глави неко у његовој непосредној близини и је ли ово порука Москве да има механизме којима може управљати ситуацијом у Србији.

Међу нападачима је, како додају, виђен и Милан Радоичић, један од најближих Вучићевих људи на Косову, потпредседник Српске листе, политичке „организације“ која окупља и представља косовске Србе „који функционишу на Вучићев даљински управљач“.

„Сви Срби су на Вучићев миг прошле године напустили своје функције у телима косовске власти, од државног до локалног нивоа. Вучић је тиме желео да покаже да је он газда који контролише ситуацију те да ће бити како он каже, а то је само додатно отежало положај Срба и неке њихове политичке захтеве“, наводи се у тексту.

Раскол у заједници

Дошло је, наводи се у тексту, до раскола у српској заједници, између Срба са севера и Срба из тзв. енклава (њихова главна политичарка Рада Трајковић у Београду је проглашена проданом душом) који сматрају да их је Вучић „продао“, а они су, с обзиром на свој положај, склонији разговору с Приштином и желе да нађу компромис с косовским властима те осигурају одређену локалну аутономију и самосталност.

„Радоичић је био тај који је проводио ту Вучићеву несмотрену наредбу и он је особа која додатно компромитира Вучића. Милан Радоичић сумњиви је подузетник којем је кренуло након што је од државе почео да добија послове, а косовске власти сумњиче га да је уплетен у атентат на српског умереног политичара с Косова, Оливера Ивановића“, пише Јутарњи.

Уз то, додатни проблем је да се установило како је један од погинулих Бојан Мијаиловић, телохранитељ директора српске обавештајне службе БИА Александра Вулина, током његове посете Косову 2013 године. Вулин је иначе отворено „руски играч“. Подсетимо да је он већ два пута био у Москви од почетка руске агресије на Украјину и тамо проводио време с Николајем Патрушевим, који координише руским обавештајним службама.

Након кризе око манастира Бањска, Вучић је, истиче се у тексту, прво пожурио код руског амбасадора Александра Боцан-Харченка, а тек седећи дан отишао је код амбасадора Квинте, односно водећих западних земаља, с којима је састанак, према наводима београдских неовисних медија, „био врло мучан и напет“.

„Све ово поготово је занимљиво јер се напомиње/претпоставља да би Русија могла бити упетљана у ову експлозивну аферу која додатно дестабилизира не само Косово, него и Србију, па и шире. Москви одговарају компликације и ескалација кризе те користи сваки повод да барем мало одврати позорност од рата против Украјине. Подсетимо да је 2016. године под водством руских агената ГРУ извршен покушај пуча у Црној Гори како би се спречио њен улазак у НАТО“, пише лист.

REUTERS/Zorana Jevtic

Јутарњи.хр/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар