Почетна » Ђаци полазе у школу, а на Пинку нови ријалити: Како су Вучић и Жељко Митровић синхронизовано „покопали“ захтеве протеста

Ђаци полазе у школу, а на Пинку нови ријалити: Како су Вучић и Жељко Митровић синхронизовано „покопали“ захтеве протеста

од Други Пишу
0 коментар

Приближава се 1. септембар, а готово четири месеца од трагедија у Основној школи “Владислав Рибникар” и селима у околини Младеновца ниједан захтев протеста “Србија против насиља” није испуњен. Братислав Гашић је и даље министар полиције, Александар Вулин опстаје на челу БИА, Пинк и Хепи нису остали без националне фреквенције, нико није одговарао за ове трагедије, а Жељко Митровић најављује нови ријалиити који треба да почне баш 1. септембра. На дан кад ђаци треба да се врате у школу. Власт предвођења председником Александром Вучићем, уз сарадњу с власником Пинка, на овај начин заправо је показала какав став има према жртвама и њиховим породицама.

Најава Жељка Митровића да 1. септембра почиње ријалити Задруга 7 под називом “Елита” је све што је потребно знати о односу ове државе према трагедијама од којих се још нисмо опоравили. Јер, један од главних захтева протеста је био управо то да се зауставе ријалити програми који промовишу насиље и чине га прихватљивим.

Слично се десило и са свим осталим захтевима протеста. Изузев Бранка Ружића који је поднео оставку на место министра просвете, нисмо се макли даље од почетка маја. Скупштински Анкетни одбор који је требало да се бави расветљавањем околности и утврђиванем чињеница које су довеле до трагедија у Рибникару и Малденовцу, престао је да ради практично и пре него што је почео.

Седница Скупштине на којој је требало да се утврди одговорност надлежних била је прави дебакл. Братислав Гашић је остао на месту министра полиције, а исто је и са Александром Вулином који је и даље на челу БИА. Иако се у међувремену нашао и на црној листи Америке и против њега су покренуте санкције.

РЕМ остаје у пуном саставу, телевизије Пинк и Хепи и даље имају националну фреквенцију, а пред почетак нове школске године једино што су надлежни успели да смиле јесте да издају упутство наставницима и пошаљу по једног полицајца у сваку школу. То би требало да значи да су деца сигурна, па родитељи јелте могу да одахну.

Као да све побројано није довољно, власник Пинка Жељко Митровић гуруо је прст у око породицама страдалих и свим оним грађанима који пуних 17 недеља протестују у градовима широм Србије.

Питање за странке опозиције, организаторе протеста је шта даље.

Потпредседница Странке слободе и правде и шефица посланичке групе Правац Европа Мариника Тепић у изјави за Нова.рс каже да је свакоме у Србији јасно да Жељко Митровић не сме да донесе ниједну одлуку без Александра Вучића.

“Овом одлуком Вучић, Митровић, као и сви СНС медији преузели су на себе апсолутну одговорност за наставак промовисања насиља у друштву. И то кроз лицемерје такве врсте да нови Пинк ријалити Задруга, то легло насиља, криминала и неморала стартује заједно са почетком нове школске године, док ништа не знамо о томе да ли је уопште спреман безбедан почетак школе. А врхунац лицемерја је да Влада Ане Брнабић прстом није мрднула да се овакви штетни садржаји и уклоне, али и забране”, каже Тепић.

Подсећа и на чињеницу која је потпуно скрајнута из фокуса јавности.

“Да подсетим госпођу Брнабић да је Влада још 4. маја наложила, цитирам, министарствима правде и информисања да у року од месец дана припреми начин забране садржаја у медијима, на интернету, порталима, друштвеним мрежама који истичу и промовишу насиље, криминално и другомедозвољено понашање и других садржаја који могу тешко да нашкоде физичком, менталном или моралном развоју малолетника! Дакле “забране” свега тога. Рок је био 4. јун. Данас је 23. август и урадили су ништа! Осим што њихови таблоиди још јаче и свакодневно праве култ убице од извршиоца масакра у Рибникару, што је тај исти Пинк пуштао снимке масовног убице из Градачца и то у јутарњем програму, а Вучић учествовао нешто касније у истом програму. Вучић се не скида са медија да се хвали, Брнабић исто да га хвали, док своје фабрике и генераторе зла не смеју ни да пипну, јер помоћу њих искључиво и влада. А само за месец дана нормалности и ослобођених медија, суновратио би и Вучића и СНС. То је њихова мука и брига, а не деца, родитељи и образовање”, навела јеТепић.

Лидер Народног покрета Србије и посланик Мирослав Алексић каже да упркос свеу овоме, нема одустајања.

“Власт самим тим што игнорише захтеве протеста показује колико се отуђила од грађана и да није спремна да у интересу њихове безбедности уради било шта што би шкодило њиховој пропагандној машинерији и политичкој моћи, чак и кад су тема безбедност деце и грађана. Ми из опозиције заједно с грађанима настављамо нашу борбу и верујем да ћемо успети да испунимо све захтеве нашом заједничком упорношћу и одлучношћу. Верујем да имамо довољно енергије да се изборимо за безбедност сваког човека у држави и да то буде прво на листи наших приоритета”, каже Алексић за Нова.рс.

На питање како ће то урадити, Алексић одговара:

“Ми на протесту против насиља не можемо да прибегавамо насиљу и пучу. Ми не желимо да иједан грађанин Србије буде повређенн. Зато ће нам бити потребни избори, а ових дана ћемо одговорити Вучићу на провокације у вези с тим. Опозиција ће пред њега изаћи са захтевом у вези избора, а онда би он требало да покаже да је храбар и да није кукаквица. Али, то ћемо тек да видимо”, закључује Алексић.

Foto: N1, Dragan Mujan/Nova.rs

Јелена Јеловац    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар