Почетна » Понош: Србија против насиља и НАДА неће статирати у изборној фарси

Понош: Србија против насиља и НАДА неће статирати у изборној фарси

од Жиг Инфо
0 коментар

Председник Србија центра генерал Здравко Понош изјавио је, поводом расписивања београдских избора, да је власт неприхватањем да се избори одрже истог дана показала да ће наставити да спроводи изборну крађу.

„За ту фарсу морају да потраже другу опозицију. Србија против насиља и НАДА нису та врста опозиције која би служила за легитимизацију изборне крађе и за легитимизацију власти која би произашла из такве изборне крађе“, рекао је Понош у Дану уживо.

Понош је истакао да је опозиција тражила минималне и „крајње разумне“ захтеве како би избори могли да се одрже.

„Неопходно је да успоставимо комисију која ће довести у ред бирачки списак и контролисати га и морамо елементарно успоставити ред на медијској сцени. Трећи захтев је био да се сви преостали избори одрже исти дан, како би се спречила миграција бирача, који власт није била спремна да прихвати. Тиме је потврдила да поново рачуна на тај механизам изборне крађе.“

Понош је објаснио да постоје два модалитета за истовремено одржавање избора.

„Један подразумева минималну измену изборног закона на локалу како би се преосали локални избори у Србији одржали сви исти дан и то када и поновљени београдски избори. То би омогућило да становници Београда не би морали да излазе на изборе два пута у року од неколико недеља и не у јулу и августу. Друга могућност је да се и поновљени београдски и сви преостали локални избори одрже на јесен и истог дана. И за то постоји правни модалитет у виду посебног закона. Режим је то одбацио паравдајући свој став правном и моралном аргументацијом. То је онај исти онај режим који је јесенас натерао натерао власт у 65 општина да поднесу оставке како би ишли на превремене локалне изборе, а затим и покрао изборе“.

Понош је нагласио да је опозиција на данашњи састанак дошла са папиром у којем је разрађен механизам комисије која треба да среди стање са изборним списковима, а власт је дошла са резервисаним терминима код нотара већ од сутра.

Понош је подсетио да постоји техничка могућност да власт у наредних десетак дана ипак распише и све локалне озборе за 2. јун, али сматра да „с обзиром да је Ана Брнабић управо расписала поновљене београдске изборе за 2. јун, то за опозицију више није прихватљива опција јер режим улази у кампању, без икаквог договора о изборним условима“.

„Сматрам да од овог момента можемо да разговарамо само о томе да избори буду рецимо почетком октобра до кад има времена да се имплементирају препоруке ОДИХР-а, да се уради суштински помак на изборним условима“.

Према његовим речима власт је одговорна што је Србију гурнула у још дубљу политичку кризу.

Он је додао да су већ данас представници коалиција Србија против насила и НАДА разговарли са људима из Прогласа о новим околностима.

„До сада смо редовно разговарали како мотивисати људе да изађу на изборе у што већем броју, а данас први пут о томе како појаснити и грађанима и ванпарлементарним политичким актерима сав бесмисао учешћа у изборној фарси“.

Говорећи о очекиваним спољним реакцијама на одлуку опозиције Понош је рекао да је „амбасадама најважније да се стабилизује нестабилна стабилократија у Србији, а то није приоритет ни грађана Србије ни опозиције“.

„Ако им је стало до демократије, нека поразговарају са представницима режима“, закључио је Понош.

Можда ти се свиди

Оставите коментар