Почетна » Две трећине странака само на папиру

Две трећине странака само на папиру

од admin
0 коментар

У регистру партија званично заведено 113 организација, а само њих тридесетак политички активно. Мањине заступају чак 72, од тога се седам бори за права Руса којих је, према попису, 3.247

У СРБИЈИ званично постоји 113 партија, посланике и одборнике у републичким, градским и општинским парламентима има око тридесетак странака, а истраживања кажу да би цензус на републичким изборима прешле само две – напредњаци и социјалисти. Према евиденцији Министарства државне управе и локалне самоуправе, чак 72 заступају права мањина.

Постоји чак седам странака које заступају Русе у Србији (по последњем попису у нашој земљи их има 3.247), две које се боре за права Грка (725 их живи овде) и по неколико „заступника“ Бугара, Влаха, Албанаца, Мађара, Буњеваца, Црногораца, Горанаца… Ту су и републиканци, зелени, монархисти…

азлог за оснивање мањинских партија је што имају мањи цензус на изборима, али и поред тога, многе од њих су оствариле незапажене резултате.

Председник Странке Руса Србије Рус Драган Цветковић каже да су предали потписе за изборе за савете националних мањина:

– Мени је мајка Рускиња и изјаснио сам се као Рус. Неки су због мањег цензуса оснивали руске странке, а немају везе са Русијом. Прикупљамо податке о Русима који живе и некада су живели овде. За очување смо Косова у Србији, а против ЕУ. Желимо да на неке наредне веће изборе изађемо самостално.

Странке се из регистра бришу ако у Министарство државне управе стигне обавештење да су одлучили да се гасе. У супротном, могу формално да „живе“ заувек. Немања Ненадић, из „Транспарентности“, каже да би се област могла другачије законски уредити:

– Најбоље би било да се прати да ли партије предају годишње финансијске извештаје. Оног тренутка када престану, треба их брисати. Они својим постојањем, иако нису активне, не наносе велику штету. Понекад се, ипак, дешава да се активирају пред изборе и откину део гласова већим партијама са сличним програмима.

Многе од странака са списка, осим на папиру, одавно не постоје. На сајтовима су последњи пут били активни пре неколико година, а телефона који су наведени за контакт нема у именицима.

ПРЕДСЕДНИК У ПРИТВОРУ

На списку партија налази се и Динара-Дрина-Дунав, која је, према речима председника Томислава Бокана, отаџбинска и антифашистичка. Он, иначе, у Новом Саду, на адреси где су и канцеларије партије, служи десетомесечну казну кућног притвора због трговине утицајем. – Окупљамо људе да обе стране Дрине. Срби су се жртвовали за европејство, сада треба да радимо за себе. Наш мото је да се у добру не понесемо, а у злу не понизимо. Имамо представнике у Беочину и Сремској Митровици. На изборе за Нови Сад излазимо опет 2020. године – прича Бокан.

С. РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ     Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар