Почетна » ДВЕРИ ИНЂИЈА: КОМЕ СМЕТА ДРВЕЋЕ

ДВЕРИ ИНЂИЈА: КОМЕ СМЕТА ДРВЕЋЕ

од Други Пишу
0 коментар

Последњих година смо сведоци да се секу здрава стабла дрвећа по многим местима у Војводини. Чини се то и у градовима који у највећем броју имају мало паркова и дрвореда, али се и то мало сече. На жалост, никоме није јасно зашто се то ради.

Таквим сечењем је направљена несагледива штета, јер да би из таквог дела стабла изникле нове гране треба да прође много година. Направљена је штета према природи јер су гране, место станишта многих птица које се ту гнезде. Таквим сечењем се утиче и да тај дрворед више нема ветрозаштитну улогу, бар дуги низ година. Ко то чини и са каквим намерама?

Разуме се да је потребно да се дрвореди одржавају, али да се то чини на један сасвим нормалан начин. Исеку се осушене гране, орежу гране. Уколико је баш комплетно дрво болесно, онда се вади, а на његово место се сади нова садница дрвета.

Да ли ико може да објасни да је оваква сеча дрвећа рађена у складу са законом? Ко су ти инспектори који су наредили овакво сечење од стране инспектора за државне путеве и шумарског инспектора?

Уместо да у Војводини садимо шуме и имамо их све више, ми и оно мало дрвећа гледамо да исечемо, уништимо јер такав однос према шумама и шумском дрвореду се законски не санкционише, а требао би.

Двери Инђија ће одговоре на ова питања потражити од Покрајинске владе. Мора се знати да ли се мере на одржавању путева и одржавању дрвореда раде у складу са нашим прописима или се то ради мимо њих. Ми морамо да онемогућимо да се у наредном периоду овакве бестијалне сече дрвећа дешавају!

Можда ти се свиди

Оставите коментар