Почетна » Хан у Драчу, фокус на испуњавању обавеза из Трста

Хан у Драчу, фокус на испуњавању обавеза из Трста

од admin
0 коментар

У Европској комисији кажу да ће фокус састанка бити јачање имплементације обавеза преузетих током самита ЕУ–Западни Балкан, одржаног у јулу у Трсту, уз посебну пажњу на спровођењу акционог плана за јачање регионалне економске интеграције.

„Регионални економски простор договорен на самиту у Трсту обезбедиће нове могућности за пословање и грађане, ојачати привредни раст и донети нова радна места. Следећи конкретни кораци укључују међусобно признавање професионалних квалификација, идентификација и уклањање препрека које ометају трговину и инвестиције у региону, успостављање регионалног дијалога о дигиталној трансформацији и покретање преговора о механизму за решавање спорова“, наводи се у саопштењу Европске комисије.

У седишту Европске комисије у Бриселу понављају да Комисија снажно подржава регионалну сарадњу на Западном Балкану која је „неодвојиви део“ регионалне перспективе приступања ЕУ.

„Та подршка огледа се у одрживим инвестицијама у циљу повезивања инфраструктура, економија и људи Западног Балкана, како међусобно тако и са ЕУ“, закључују у Европској комисији.

На неформалном састанку премијера западнобалканске шесторке у суботу, 26. августа, у Драчу – Србију ће представљати председница Владе Ана Брнабић.

Поред председника влада из региона и европског комесара за преговоре о проширењу Јоханеса Хана, састанку у Драчу присуствују и потпредседник Светске банке за Европу и централну Азију Сирил Милер, као и представници Сталног секретаријата Коморског инвестиционог форума, прве заједничке институције коју су основале привредне коморе региона.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар