Почетна » Борељ не искључује могућности увођења казнених мера властима у Србији

Борељ не искључује могућности увођења казнених мера властима у Србији

од Други Пишу
0 коментар

Брисел помно прати да ли Србија испуњава захтеве ЕУ у вези са смиривањем напетости на северу Косова и уколико процени да их Београд не поштује, спремна је да размотри увођење казнених мера и против власти у Србији, поручио је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел.

“Мере су предузете у вези са Косовом. Реч је о политичким и финансијским мерама, међу којима су обустава посета и догађаја на високом нивоу, осим Дијалога који води ЕУ. Те мере такође имају утицаја и на финансијску подршку Косову. Суспензија је привремена и реверзибилна и она ће бити укинута чим дође до деескалације на терену. Истовремено, помно пратимо да ли Србија испуњава захтеве ЕУ и у случају непоштовања, ЕУ је спремна да размотри мере“, навео је Борел, преноси Н1.

У одговору на посланичко питање постављено још у јуну, након сукоба испред зграда општина на северу Косова, он је поновио да „деескалација мора да се деси сада, са обе стране” и да су насилни акти као тај од 29. маја „потпуно неприхватљиви и не могу се поновити у будућности”.

У допису се подсећа да је Борел још 3. јуна у име ЕУ позвао Косово и Србију да предузму хитне и безусловне мере за смиривање ситуације на северу Косова, створе услове за ванредне изборе у све четири општине на северу Косова, уз безусловно учешће косовских Срба, да понашају одговорно и одмах спроводу Споразум о путу ка нормализацији односа и његов Анекс, што укључује, без икаквог даљег одлагања или предуслова, почетак рада на успостављању Асоцијације/ Заједнице општина са српском већином.

Како се додаје, ЕУ је такође позвала Србију да смањи статус приправности оружаних снага.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар