Почетна » Истраживање открива колико „медијско испирање мозга“ помаже Вучићу да побеђује на изборима

Истраживање открива колико „медијско испирање мозга“ помаже Вучићу да побеђује на изборима

од Други Пишу
0 коментар

Власт у Србији већину гласова добија од грађана који се информишу на телевизијама са националним фреквенцијама, рекао је извршни директор Бироа за друштвена истраживања (БИРОДИ) Зоран Гавриловић.

Он је, на представљању истраживања „Јавно мњење Србије и медији“ казао да је главни извор информисања, у области телевизија, за 64, 4 одсто испитаника РТС, а да следе телевизије Прва и Пинк са 33,7 одсто и 32,5 одсто.

Казао је и да је за 18,3 одсто испитаника главни извор информисања телевизија Хепи, а иза њих са 15 одсто телевизија Б92.

Додао је за 12,8 одсто испитаника главни извор информисања телевизија Н1, а за њих осам одсто телевиза Нова С.

По истраживању, на пример, ако би на изборима гласали само гледаоци телевизије Пинк, партије власти освојиле би 84,7 одсто гласова, „десна опозиција“ би збирно имала 9,1 одсто гласова док цела грађанска опозиција не би могла да пређе цензус од три одсто.

„Слични налази односе се и на гледаоце Телевизије Хепи, уз нешто бољи резултат десне опозиције“, наводи се у истраживању.

На другом полу, како је наведено, налазе се телевизије Н1 и Нова С где би највише гласова добиле странке грађанске опозиције, националне опозиције, а затим странке власти.

По истраживању, опозиционо неопредељени бирачи се највише информишу на кабловским телевизијама Н1 и Нова С, „мада су присутни и на РТС-у и и телевизији Прва“.

„Уколико би на неким хипотетичким изборима могли да гласају само корисници МТС-а, странке власт би освојиле би готово 70 одсто гласова, док би код корисника СББ та подршка била исподполовична“, додаје се у истраживању.

Наведено је и да би грађанска опозиција, на изборима на којима би право гласа имали само корисници МТС-а имала мање од пет одсто гласова, а на изборима за СББ кориснике више од 20 одсто.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Shutterstock, N1

Истраживање је урађено у децембру прошле године.

Бета/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар