Почетна » Ауто-превозници због страха углавном одбијају да возе

Ауто-превозници због страха углавном одбијају да возе

од admin
0 коментар

 

Организатори протеста по градовима већ осећају индиректни притисак власти јер ауто-превозници не пристају лако на то да својим аутобусима возе грађане у главни град, јер се плаше ванредних техничких прегледа, могућих инспекција и затварања фирми које „раде за опозицију“, о чему се већ данима незванично говори. Из Савеза за Србију поручују да их опструкције власти ни у чему неће спречити, те позивају грађане да у што већем броју организовано и неорганизовано дођу у Београд како би се власти показало колико има оних који су против ње.
 
Тачан план дешавања на улицама Београда тог дана још није утаначен, али оно што се може закључити јесте да ће слоган протеста бити „Сви као један“.
 
ПРОБИЈАЊЕ БЛОКАДА
 
Председавајући Савеза за Србију Бошко Обрадовић за Данас каже да је 13. велика прекретница јер тога дана свих 100 протеста „Један од пет милиона“ долази у Београд.
 
– Што нас буде више Вучић ће пре да падне. То је прилика да се сви протести слију у један. Зато и слоган „Сви као један“. Мислим да свако ко је против ове власти тога дана треба из целе Србије да дође у 15 часова испред Народне скупштине, а пре свега Београђани којима је ова власт срушила читав центар града и заблокирала животе. Све даље зависи од тога колико ће нас бити у Београду у суботу – наводи Обрадовић.
 
На питање да ли ће бити организован превоз аутобусима у Београд, он одговара да се грађани спонтано организују да дођу, па ће изнајмљивати и аутобусе ако ко сме да их изнајми.
 
– Људи долазе возовима, редовним аутобусима, својим колима… Огромно је интересовање и пробићемо све блокаде власти на путевима ако их буде – наводи Обрадовић.
 
ПРЕВОЗНИЦИ ОДБИЈАЈУ ДА ИЗНАЈМЕ АУТОБУСЕ
 
Неколико стотина Ужичана допутоваће у Београд на протест. Осим њих, на пут се спремају и грађани Пожеге, Бајине Баште и околних места.
 
Због страха грађана и уцена власти, за организовани одлазак на протест званично се пријавило око стотинак Ужичана, али организатори процењују да ће на пут кренути око 400 људи.
 
– Покушали смо да обезбедимо пет аутобуса, али нисмо успели. Ниједан од седам превозника, којима смо се обратили, није се удостојио да одговори на наше захтеве. Међутим, један превозник коме нисмо поднели захтев понудио се сам и обезбедио нам је један аутобус. Због тога ће највећи број грађана путовати у Београд својим аутомобилима – казао је за Данас Предраг Гавовић, један од организатора ужичког протеста „Један од пет милиона“.
 
Због актуелних дешавања у земљи, али и ранијих сличних искустава током организованих одлазака на протесте у Београд, организатори путовања кажу да очекују опструкцију власти у виду упућивања на ванредне техничке прегледе возила и радова на путу, те да ће због тога многи грађани путовати у Београд дан уочи протеста.
 
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ НА ЈУГУ
 
На југу Србије у општинама Врање, Владичин Хан, Трговиште, Сурдулица, где су одржавани протести грађана „Један од пет милиона“, почеле су припреме за организовани одлазак на митинг који је заказан за 13. април у Београду.
 
– Постоји велико интересовање грађана, а ми ћемо на данашњем састанку имати конкретан договор да ли ће са југа Србије бити организованог одласка за Београд – потврдио је за Данас Перица Јанковић, одборник ДС у локалном парламенту.
 
Он је најавио могућност да у складу са интересовањем грађана, из Врања пут престонице крене и више аутобуса, а сваки од њих би сам плаћао трошкове пута. Сви детаљи по Јанковићевим речима биће саопштени током данашњег дана (уторак).
 
У Новом Саду засад припреме теку неометано, али опструкције се свакако очекују.
 
Теа Вукадин, једна од организаторки протеста „Један од пет милиона“ у Новом Саду, за Данас каже да постоји могућност да ће један број људи из Новог Сада кренути пешака, док ће други ићи аутобусима или колима.
 
– Узимамо у обзир ванредне техничке прегледе који се најављују на ауто-путу. Још увек нисмо контактирали са превозницима који имају аутобусе, али можемо очекивати опструкције на основу оног што се може чути из осталих градова у Србији. Чула сам да је превозник из Куле одбио да вози јер му је речено да ће цела фирма ићи на технички преглед а после бити затворена – каже Вукадин.
 
ПОЛИЦИЈА КАЖЕ ДА ЈЕ РЕЧ О РЕДОВНОЈ КОНТРОЛИ
 
И у Крагујевцу је исти проблем – ауто-превозници. Зато би побуњени житељи тог града на протест у Београд требало да крену редовним аутобуским линијама или сопственим превозом. Организовани одлазак шумадијских демонстраната за Београд, тврде у Организационом одбору протеста у Крагујевцу, није могућ, због „притисака власти на превознике“. Јуче се, ипак, чуло да можда и има ауто-превозника који би могли да возе. Нешто више о тој могућности знаће се најкасније до четвртка, до кад ће бити познато и колико ће Крагујевчана 13. априла организовано да крене за Београд.
 
Како нам је рекао један од организатора протеста у Крагујевцу, прошле недеље је преговарано са три превозничке фирме, које су одбиле да превезу демонстранте до Београда. Према нашим сазнањима, ауто-превозници су се правдали тиме да их полиција зове и да им, уколико превозе људе, тражи да доставе податке о броју возила, регистрације аутобуса и друге информације. Нико од њих није рекао да им је неко децидирано забрањује да превозе грађане, али је чињеница да се они прибојавају да се договоре.
 
У Полицијској управи Крагујевца овим поводом за Глас Шумадије и наш лист кажу да су овакве приче „чисте злоупотребе“, те да су израз непознавања полицијске процедуре у таквим случајевима. „У питању је редовна секторска контрола, односно провера која се спроводи уочи сваког колективног путовања и великог скупа било да је реч о навијачима или синдикалном и политичком окупљању. Сваки превозник има обавезу да нам дописом пријави који аутобус вози организовану групу, где иде, као и да, у случају потребе, возило пошаље на ванредни технички преглед. То важи за ђачке екскурзије, за излете пензионера, за туристичке туре, наравно и за превоз на политичке скупове“, тврде у полицији.
 
Поједини крагујевачки туристички радници кажу да су наводи полиције тек делимично тачни, односно да процедура о којој говоре у Полицијској управи важи једино кад су дечије екскурзије и излети у питању, и кад је контрола којој су изложени ауто-превозници заиста и детаљна и ригорозна.
 
КО ЋЕ ДОЋИ
 
Активисти грађанске иницијативе Не давимо Београд доћи ће на велики скуп противника режима, иако нису потписници Споразума са народом, каже за Данас Радомир Лазовић из ове иницијативе.
 
– Иницијатива подржава велико незадовољство грађана на улици и мобилише и позива људе да изађу на протесте. До сада смо наш допринос давали тако што би организовали заједнички одлазак из различитих општина или у први план стављали вредности за које се боримо, као што је солидарност, толеранција и једнакост, па ћемо тако подржати и тај протест. Сматрамо да по питањима фер изборних услова, слободних медија и супротстављања насиљу морамо сви заједно радити – закључује Лазовић.
 
Из Демократске странке Србије, која такође није међу потписницима Споразума, нисмо добили јасан одговор да ли ће позвати своје присталице да 13. априла дођу у Београд. Председник ДСС Милош Јовановић за наш лист каже да у ДСС апсолутно разумеју незадовољство грађана ситуацијом у држави и то незадовољство деле.
 
– Оно што је проблем а везано је за протест, то су нереални и контрапродуктивни захтеви дела опозиције, то јест странака из Савеза за Србију чији нисмо члан. Данас је важно изнети захтеве који су оствариви, а самим тим би и протест донео резултат, а тичу се првенствено медијских, односно изборних услова, који би били основ за фер изборе након шест до девет месеци. Све је то потребно радити хладне главе, без острашћености – сматра Јовановић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар