Почетна » Јеремић: Јефтинија храна тако што ће се ПДВ смањити на један одсто и контролисати трговинске марже

Јеремић: Јефтинија храна тако што ће се ПДВ смањити на један одсто и контролисати трговинске марже

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је најважнија економска мера коју та странка предлаже смањење ПДВ-а на основне животне намирнице са 10 одсто на један одсто уз истовремену контролу трговачких маржи, што ће довести до појефтињења хране.

„Пакет економских мера Народне странке предвиђа и подизање минималне зараде на 50.000 динара, као и смањење доприноса које послодавци уплаћују за запослене са 61 одсто на 50 одсто“, рекао је Јеремић телевизији Н1.

Јеремић је истакао да су храна и енергенти најтраженији артикли на светском тржишту и да Србија може да постане велики извозник хране.

„Ми дајемо огроман новац на упитне субвенције, Хенкел је на пример добио 145.000 евра по радном месту за производњу шампона и сапуна, а могли бисмо да тај новац дамо ономе ко би хтео да производи вештачко ђубриво“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да ће само у Бразилу у наредних годину дана бити уложено 100 милијарди долара за производњу вештачког ђубрива на еколошки прихватљив начин, те да би сигурно „могла да се нађе и једна милијарда за Србију ако би инвеститор препознао да је Србија оријентисана ка производњи хране“.

„Неопходно је повећати субвенције малим пољопривредним произвођачима и осигурати да тај новац не оде велепоседницима и тајкунима. Србија данас за пољопривреду издваја само четири одсто буџета, а просек у ЕУ је 30 одсто. Можемо да прехранимо пола Европе, а немамо вештачког ђубриво – зар није јасно шта би требало да радимо“, упитао је Јеремић.

Јеремић је навео да ће Народна странка сарађивати са свим организацијама за које нема сумње да се безрезервно боре против режима.

„Поднели смо жалбу Управном суду јер је Александар Шапић изабран за градоначелника Београда без кворума. Ситуација је ту чиста један кроз један и то је начин да се оспорава танка већина у градском парламенту. За подношење жалбе Управном суду није требало да се оде на канабе и да се ’спуштају тензије’, већ је прави начин оно што је урадила Народна странка – немате кворум, идемо на суд“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова, рекао је да је давањем статуса кандидата Украјини и Молдавији за чланство у ЕУ „задат ударац кредибилитету приступног процеса“, јер је потпуно јасно да те две државе немају велике шансе да постану чланице у догледно време, па се поставља питање кредибилитета и осталих кандидатура, укључујући и кандидатуру Србије.

„Било је прича о томе да ће бити страшни притисци, да ће Србија морати да направи тај корак у смислу придруживања санкцијама Руској Федерацији, да ако се то не деси, онда ће бити ко зна шта, и економске и политичке и свакакве друге реперкусије, па се ништа од тога није десило“, рекао је Јеремић.

„Дакле, имате искуство земаља које ураде апсолутно све што се од њих тражи, попут Северне Македоније и, с друге стране, једну државу која не уради практично ништа, попут Србије. Радили апсолутно све или, с друге стране као што је у Србији случај, радили апсолутно ништа – нема неке велике разлике“, додао је Јеремић.

Јеремић је упитао зашто Босна и Херцеговина није добила статус кандидата, поред Украјине и Молдавије.

„Ако је реч о снажном политичком набоју уједињења Европе и демократских снага, тешко је објаснити зашто та ерупција добре воље није имала за последицу да и БиХ коначно добије статус кандидата, јер је ситуација у БиХ далеко повољнија од оне у Украјини са аспекта придруживања ЕУ. У БиХ има можда неколико неодговорних политичара, а у Украјини бесни рат“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да у Србији институције не функционишу, али да то није препрека европским званичницима да пеку ћевапе са председником Србије Александром Вучићем и да очигледно “немају велики проблем са дешавањима у Србији“.

Можда ти се свиди

Оставите коментар